Najviše etapnih pobjeda na Touru

VIDEO I Cavendish skinuo s trona Merckxa

Cavendish je na kraju prošle sezone odgodio svoj odlazak u mirovinu isključivo kako bi imao još jednu priliku odvojiti se od najvećeg vozača svih vremena Belgijanca Eddyja Merckxa.
Sport / Ostali sportovi | 04. 07. 2024. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana ranije smo vidjeli kako je Eritrejac Biniam Girmay (Intermarche-Wanty) osvojio u sprintu treću etapu ovogodišnjeg Tour de Francea voženu od Piacenze do Torina u dužini od 230,8 km. Time postao prvi tamnoputi afrički biciklist s pobjedom na najvećoj biciklističkoj utrci.

Dva dana kasnije, još jedna etapa za povijest. Britanski biciklist, 39-godišnji Mark Cavendish prošao je prvi ciljem nakon odvožena 177,4 kilometra od Saint-Jean-de Mauriennea do Saint-Vulbasa. Mark se ovim trijumfom upisao kao biciklista s 35 etapnih pobjeda, što je rekord najveće biciklističke utrke na svijetu.

Odgodio povlačenje

Cavendish je na kraju prošle sezone odgodio svoj odlazak u mirovinu isključivo kako bi imao još jednu priliku odvojiti se od najvećeg vozača svih vremena Belgijanca Eddyja Merckxa, s kojim je dijelio rekord s po 34 etapne pobjede na Touru

Video: Peta etapa Toura 

Do svog cilja Britanac je stigao već u petoj etapi utrke, drugoj sprinterskoj, u idealnom trenutku je krenuo u završni sprint te je u posljednjim metrima uspio odbiti napad Belgijanca Jaspera Philipsena (Alpecin-Deceuninck) i ispisao biciklističku povijesti. Za Cavendisha je ovo ukupno 165. pobjeda u karijeri.

"Sprintaš i ideš najjače što možeš dok ne dođeš do cilja i možda ti se život promijeni ako prijeđeš tu crtu prvi, a možda i ne ako je ne prijeđeš. To je priroda ove utrke i ono što je čini tako lijepom. Još uvijek sam malo u nevjerici. Astana je ove godine preuzela rizik, bilo je veliko kockanje dati mi priliku da pokušam osvojiti barem jednu etapu, ali moj šef Alexander Vinokourov je pristao na to. Uspjeli smo," dodao je Cavendish koji je lanjski Tour okončao padom i slomljenom ključnom kosti.

Kopirati
Drag cursor here to close