Francuz je posljednji prošao pored Senne

VIDEO I Erik Comas, vozač kojem je Senna spasio život

"Naravno, to se nikada ne može reći sa stopostotnom sigurnošću, ali ja sam bio u bolidu sa 170 litara benzina. Za mene je jasno da me je on spasio", reći će Comas.
Sport / Ostali sportovi | 01. 05. 2024. u 01:45 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Erik Comas je bio mladi talentirani vozač. U karijeri je osvojio samo sedam bodova. U Formulu 1 je stigao 1991. godine, kao prvak
Internacionalne Formule 3000. Nikada nije dobio priliku da vozi u nekoj boljoj ekipi. U to vrijeme Ligier i Larousse su bili onako, malo je reći skromni. Njegov idol je bio Ayrton Senna. Iako nikada nisu postali pravi prijatelji. Comas je prvi put Sennu gledao u Monte Carlu 1984. godine.

"Bili smo na stijenama u blizi La Rascasse zavoja. Nismo imali više novca za neko bolje mjesto. Senna nije pobijedio u toj trci, ali od tada pa nadalje on je bio moj idol. Upoznali smo se kratko 1990. godine, dolazio je na utrke Formule 3000. Čestitao mi je i to me je jako impresioniralo", prisjeća se Comas.

Dvije godine kasnije na stazi Spa, u zavoju Blanchimont tijekom subotnjih kvalifikacija, Francuz je imao žestoko izlijetanje. Prvi koji je dolazio u bolidu je bio Ayrton Senna. Od siline udarca Comas je ostao bez svijest. Noga je ostala zaglavljena za papučicu gasa. Senna zaustavlja svoj bolid nakon što je prošao ostatke Ligiera. Izlazi i vraća se, riskirajući svoj život. U tom trenutku najvažnije je bilo ugasiti bolid. Prekinuti dovod goriva. Opasnost od eksplozije je bila u tom trenutku velika.

Video: Comas u Belgiji 

"Nisam znao što se događalo. Dan poslije sam potražio Ayrtona kako bi mu zahvalio. Naravno, to se nikada ne može reći sa stopostotnom sigurnošću, ali ja sam bio u bolidu sa 170 litara benzina. Za mene je jasno da me je on spasio", reći će Comas.

Da stvar bude gora, Comas je imao problema nakon starta u Imoli, vratio se u boks, pa je nakon popravke opet izašao na stazu. U trenutku kada je utrka bila prekinuta.

"Dok sam ja bio u boksu, Senna je doživio nesreću. Nisam znao što se dogodilo kada sam stigao tamo. Senna je bio van bolida, vidio sam kako leži. U zraku je vladala neka čudna energija. Koja kao da je dala do znanja da se Ayrton neće izvući. To je ostavilo takav utisak na mene. Plačući sam otrčao nazad u boks i odmah viknuo da više nikada neću voziti. Ljudi u ekipi su me uspjeli smiriti, nisam se ponovo pojavio na startu. Formulu sam napustio na kraju te sezone. Senna je bio prvi na lokaciji nakon moje nesreće, ali nije da sam ja tada htio učiniti isto. Kada sam stigao tamo, također mi je bilo jasno da ne mogu ništa da uradim. U nedjelju ujutro u Imoli, prvo sam sjeo pored njega na brifingu vozača i on me zamolio da dođem u London nakon vikenda da razgovaramo o sigurnosti", kaže Comas koji je se od Ayrtona oprostio na poseban način.

Video: Comas prolazi pored Senne 

"Znam da se bliži dan kada ću te vidjeti, ali svakim danom dobro znam da sam još uvijek tu i to dugujem samo tvojoj hrabrosti. Danas obilježavamo 30 godina od tvoje pogibije. Za mene više ništa nije bilo isto od tvoje nesreće. Ovog 1. svibnja razmišljat ću o tebi kao i uvijek. Ti si bio moj anđeo koji me spasio tog dana u Belgiji", napisao je Comas.

Kopirati
Drag cursor here to close