Neumoran je

VIDEO I Kasai skače i pobjeđuje u 52. godini

"Uvjeren sam da ću proći kvalifikacije u Sapporu. Lani sam plakao kad nisam uspio. A sad imam snažnu želju osvojiti i bodove, te upasti u reprezentaciju i za ostala natjecanja u Svjetskom kupu, nakon Sappora", kaže Kasai.
Sport / Ostali sportovi | 10. 02. 2024. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojavio se na skakaonici. Ne da bi skočio "za raju", već da bi pobijedio. Noriaki Kasai je prvu pobjedu u Svjetskom kupu proslavio prije 32 godine, posljednju u Kuusamu osam poslije. Uvijek je bio dobar, u vrhu, ali jedino zlato ima sa Svjetskog prvenstva u letovima.

Na Olimpijadi je dohvatio dva srebra, jednu broncu. Pet puta je bio brončani na Svjetskim prvenstvima, dva puta srebrni. Kasai se natjecao protiv skakačkih zvijezda poput Mattija Nykänena, Jannea Ahonena, Dietera Thome i Jensa Weissfloga i prošao je tranziciju od paralelnog do v-stila, kao i ostale brojne tehničke promjene u ovom sportu.

Najstariji je skijaš-skakač koji je pobijedio u Svjetskom kupu (Ruka, 42 godine i 176 dana), najstariji koji je stajao na pobjedničkom postolju (Planica, 44 godine i 293 dana), te najstariji osvajač olimpijske medalje u skijaškim skokovima (Sochi, 41 godina i 254 dana). Nastupio je na osam zimskih olimpijskih igara.

Nadao se da će Sapporo bit domaćin Olimpijskih igara 2026. godine, planirao je i tada da skače. I dok je Sapporo odustao od kandidature, Kasai još uvijek skače. Nastupio je na TVh Cupu gdje je nakon prve serije držao četvrto mjesto skokom od 125 metara. U vodstvu je bio 28-godišnji Yukiya Sato. Međutim, u drugoj seriji je Kasai skočio 130 metara, što je bilo dovoljno za pobjedu

Video: Noriaki Kasai 

"U prvom pokušaju sam bio nervozan i griješio, ali uspio sam izboriti dobru poziciju za nastavak. Nisam u drugoj seriji osjećao pritisak, bio sam koncentriran i razmišljao da, ako se stvari budu razvijale kako treba, mogu iz drugog plana doći do pobjede. Nisam mislio da mogu skočiti 130 metara", rekao je kroz osmjeh Japanac koji će u lipnju će napuniti 52 godine.

Ovom pobjedom je stekao pravo nastupa u kvalifikacijama takmičenja Svjetskog kupa na istoj skakaonici 7. i 18. veljače. Lani nije uspio. Ako se uspije ove godine, srušit će još jedan rekord.

"Uvjeren sam da ću proći kvalifikacije u Sapporu. Lani sam plakao kad nisam uspio. A sad imam snažnu želju osvojiti i bodove, te upasti u reprezentaciju i za ostala natjecanja u Svjetskom kupu, nakon Sappora", kaže Kasai. 

Kopirati
Drag cursor here to close