Irci brane naslov

VIDEO I Rugby je opet tu, Kup šest nacija počinje

Prošlo izdanje je proteklo u dominaciji Irske, koja je uzela i Grand Slam. U pet utakmica nitko im nije bio ni blizu. Ovaj turnir otvaraju na Vélodromeu, u petak protiv Francuske što je pomalo čudno.
Sport / Ostali sportovi | 01. 02. 2024. u 21:27 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rane su još uvijek svježe i djelomično otvorene. Posebno za reprezentacije Francuske, Walesa, Irske, koje su zapele u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Tako da će im ovogodišnje izdanje kultnog Kupa šest nacija biti jedna vrsta popravnog.

Prošlo izdanje je proteklo u dominaciji Irske, koja je uzela i Grand Slam. U pet utakmica nitko im nije bio ni blizu. Ovaj turnir otvaraju na Vélodromeu, u petak protiv Francuske što je pomalo čudno. Neki idu toliko daleko da prognoziraju ponavljanje prošlosezonskog rezultata Iraca, a upravo će utakmica protiv Francuske pokazati koliko mogu bez Johnnyja Sextona.

Francuska u turnir ulazi bez najveće zvijezde Antoinea Duponta jer se priprema s reprezentacijom za nastup na Olimpijadi u Rugbyju 7.
Zato se utakmice Francuske reprezentacije igraju van Stade de Francea, prvi put nakon duže vremena. Francuska je bila pobjednik Kupa prije dvije godine. Jonathan Danty i Damian Penaud bi trebali povući Francusku ove sezone.

Video: Kup Šest nacija 

Prošle godine su Englezi prošli pakao, tri poraza, od koji su posebno bili bolni od Škotske na domaćem terenu te Francuske koji je jedan od najtežih uopće u povijesti. Sada je situacija ipak nešto drugačija jer su Englezi bili treći na Svjetskom kupu. Neki igrači su odlučili preskočiti ovo izdanje, ali tu je George Ford na kojeg mnogi "upozoravaju". Englezi prvu utakmicu igraju protiv Italije u gostima, gdje se očekuje pobjeda, koja bi im mogla dati vjetar u leđa.

Velšani prolaze kroz neku vrstu rekonstrukcije. Negdje prošle godine u ovo vrijeme su imali 10 igrača u rosteru koji su odigrali
više od 50 utakmicu, trojicu preko 100, dvojicu preko 150. Sad imaju pet preko 50 i to je sve. Louis Rees-Zammit, velika zvijezda
ovog sporta je izabrao neki novi put, otišao je u NFL! U takvoj situaciji gdje je puno "rupa" ostalo otvorenih, pitanje je koliko će moći Ioan Lloyd. Igrač koji može igrati na različitim pozicijama, ali se ne može klonirati.

Video: Kup Šest nacija 

U takvoj situaciji svoju šansu traži Škotska koja baš u prvom kolu gostuje na Millennium stadionu. Iza Škotske je također težak period gledajući rezultate na Svjetskom prvenstvu, sada su tu bez Stuarta Hogga prvi put nakon 2011. godine. Blair Kinghorn je nova zvijezda ove reprezentacije koji bi sada mogao doći do izražaja. Škotski su posljednji put slavili na ovom turniru tamo 1999. godine. Prošle godine su bili na omjeru 3-2, godinu prije 2-3, pa onda tamo 2021. godine također 3-2. I ove godine bi Škoti mogli biti tu.

Italija je tu kao šesta iako od trenutka kada su se pojavili nisu napravili ništa. Trude se pokušavaju, ali su dva potopa u Francuskoj na Svjetskom kupu pokazala koliku su ipak daleko od najboljih. Ta činjenica da su ostale reprezentacije bez nekih važnih igrača im može pomoći da barem smanje tu razliku.

Video: Najbolji trenuci 
Kopirati
Drag cursor here to close