Prvi nakon Peteka

VIDEO I Zajc postao svjetski prvak: Najbolji dan u mom životu

"Spavao sam slabo, a preko dana nije bilo šanse za odrijemati. Cijeli dan se razvlačio i bio sam malo nervozan. Jedva sam čekao da sve počne da vidim hoće li uspjeti ili ne", rekao je Zajc.
Sport / Ostali sportovi | 04. 03. 2023. u 00:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija po prvi put ima svjetskog prvaka na velikoj skakaonici. Franci Petek je slavio pod zastavom Jugoslavije još 1991. godine, dok je Peter Prevc na istom mjestu bio srebrni prije deset godina. Na "maloj" skakaonici Rok Benkovič ima jedno zlato, Peter Prevc broncu, pa je ostvarenje Timija Zajca najveći uspjeh u povijesti Slovenije.

Za 22-godišnjeg slovenskog skakača ovo je četvrta medalja s velikih natjecanja, ali i najveći uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji. Na ovom SP-u već je osvojio broncu u mješovitim reprezentacijama, a ima i olimpijsko zlato u mješovitim reprezentacijama i olimpijsko srebro u ekipnom natjecanju. Nakon prve serije, Ryoyu Kobayashi je bio vodeći iako je Zajc imao duži skok. Japanac je skočio 135 metara, ali je imao 144.0 bodova, dok je Zajc sa 137.5 metara i 143.3 boda bio drugi.

Nakon Zajca u poretku su bili Granerud, Kubacki i Geiger. Japanac nije izdržao pritisak druge serije, potpuno je podbacio skokom od 129.5 metara. Zajc je bio pola metra kraći i na kraju je ugrabio zlato s 287.5 bodova. Kobayashi je ostao na 276.8 na drugom, dok se na treće mjesto probio Dawid Kubacki koji je imao u drugoj seriji šest metara duži skok.

Video: Završnica druge serije 

"Nema sumnje, ovo je najveći rezultat u mojoj karijeri. Pojedinačna svjetska zlatna medalja, to je nešto posebno. Bio je to jako dug dan. U petak sam teško zaspao i onda sam se probudio rano ujutro. I spavao sam slabo, a preko dana nije bilo šanse za odrijemati. Cijeli dan se razvlačio i bio sam malo nervozan. Jedva sam čekao da sve počne da vidim hoće li uspjeti ili ne. Bilo je prilično mučno. Napustio sam hotel kasnije od ostalih jer nisam skočio u probnoj seriji. Ujutro je bilo samo malo aktivacije i kratki trening. Samo loših sat vremena i onda sam čekao u sobi da počne. Sve se nekako odužilo, ali vrijedilo je. Sada samo trebam uživati", opisao je najbolji dan u svom životu, kako ga je nazvao, novi svjetski prvak.

Kopirati
Drag cursor here to close