Analiza skupine A

Nizozemska i Senegal opravdali status favorita grupe

Za Nizozemsku su pogađali Cody Gakpo u prvome poluvremenu dok je Frenkie de Jong u početku drugoga zapečatio sudbinu Katru.
Sport / Qatar 2022 | 30. 11. 2022. u 08:06 Bljesak.info | K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak smo imali priliku pogledati zadnje dvije utakmice odnosno treće kolo u grupi A. Odigrali su se susreti između Nizozemske i Katra te Ekvadora i Senegala. Nizozemska je potvrdila kvalitetu te rutinski pobijedila Katar, dok je Senegal ipak opravdao ulogu favorita te uz malo više posla pobijedio Ekvador.

Nizozemska - Katar

Nizozemska je sasvim očekivano pobijedila ''fenjeraša'' grupe Katar koja je čak imala par šansi no sve je to bilo ''tanko''. Za Nizozemsku su pogađali Cody Gakpo u prvome poluvremenu dok je Frenkie de Jong u početku drugoga zapečatio sudbinu Katru. Katar je prvi domaćin koju je izgubio sve tri utakmice u grupnoj fazi uz gol razliku 1:7.

Nizozemska je u svim utakmicama grupne faze primila samo jedan gol, sjajna je to statistika i potvrda da ''Oranje'' zaista ima obranu na nivou te da su sasvim sigurno jedni od favorita ovoga Svjetskoga Prvenstva, dok je Cody Gakpo sa tri gola u tri utakmice njihov najbolji golgeter te ujedno i jedan od vodećih strijelaca na prvenstvu, nevjerojatna je činjenica ta da je Gakpo zabio tri gola od tri šuta koja je šutirao.

Učinkovitost na nivou. Četvrti Nizozemac koji je zabio 3 utakmice zaredom na Mundijalima nakon Neeskensa 1974, Bergkampa 1994. i Sneijdera 2010. Luis Van Gaal postavio je rekord Svjetskim prvenstava kao trener koji je neporažen 10 utakmica zaredom (polufinale 2014. protiv Argentine se računa kao remi). Nizozemska je tri puta drugoplasirana na Svjetskom prvenstvu, završila je na trećem mjestu 2014., ali se nije uspjela kvalificirati za Svjetsko prvenstvo 2018. Katar je debitirao na turniru i sada će se vratiti planiranju budućnosti igre u zemlji.

Ekvador - Senegal

Senegal ipak nije uspio doći do prvoga mjesta u skupini, već su zauzeli drugo mjesto bodom manje od Nizozemske. Napeta utakmica između Ekvadora i Senegala odlučivala je drugog polaznika u daljnji krug natjecanja. Senegal koji nije predvođen svojim najboljim igračem Maneom zbog ozljede, ipak je ostvario svoj cilj te se plasirao u osminu finala.

Dominirali su Ekvador u prvome poluvremenu a svoj nastup okrunili su golom no ne iz igre već iz penala kada je obrambeni igrač oborio protivnika. Jedanaesterac je realizirao Ismalia Sarr pred sami kraj poluvremena. Rezultat u drugome poluvremenu za Ekvador je poravnao igrač Brightona Moises Caicedo, no nije zadugo trajalo slavlje i veselje igrača Ekvadora kada je za promjenu rezultata gol postigao Kalidou Koulibaly.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao te je Senegal plasiran kao druga momčad osigurala daljnji krug natjecanja. tek su  tek treća afrička momčad koja se minimalno dva puta plasirala u drugi dio natjecanja, Nigerija (3), Gana također (2)

Čak i usred najciničnijeg Svjetskog prvenstva od svih, bilo je vremena za prave emocije.

Kad je Kalidou Koulibaly zabio pobjednički pogodak za Senegal, pogodak koji ih je odveo u šesnaestinu finala, pokazao je na svoju kapetansku vrpcu.

Na njemu je napisao 19, broj koji je nosio pokojni Papa Bouba Diop kada je zabio do tada najslavniji pogodak Senegala, pobjednički pogodak protiv Francuske na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

''Otpadnici grupe''

Ekvador - jedna od najmlađih ekipa na turniru bolje dane će čekati za 4 godine, u Katru su se pokazali u jakom dobrom svjetlu, a Južna Amerika nakon pada Čilea i Kolumbije ima jakog dobrog kandidata za dobre uspjehe za 4 godine, imaju odlične mlade igrače te sasvim sigurno mogu svakome pomrsiti račune, brzi su i sjajno igraju na kontre, fali im iskustva no ovo im je jedna velika lekcija i sjajna uvertira za budućnost.

Katar - razočarenje, prije 3 godine osvojili Azijski kup, a danas postali prvi domaćin bez pobjede u grupnoj fazi i tek drugi organizator nakon JAR-a 2010. bez prolaska u osminu finala, mogli su puno bolje no prva utakmica protiv Ekvadora je jedna od najgorih ako ne i najgora utakmica koja nas je uvela u početak Svjetskog Prvenstva.

Osmina finala

Iz grupe B Engleska se je plasirala kao prva momčad dok su Sjedinjene Američke Države druge na tablici. Slijede nam zanimljivi dueli jer je Engleska izvukla, odnosno susresti će se sa Senegalom u osmini finala, dok će Nizozemska snage odmjeriti sa Sjedinjenim Američkim Državama. Amerikanci su završili na drugom mjestu u skupini B s pet bodova, dva manje od Engleske, u subotu u 16:00 će igrati protiv Nizozemske s šansom da dođu do četvrtfinala prvi put nakon 2002. godine.

Engleska blistava izvedba pomogla je ublažiti tjeskobu koja se nagomilala oko njih otkako su bili izviždani nakon letargičnog remija protiv SAD-a koji je uslijedio nakon pobjede od Irana 6-2 u prvoj utakmici skupine. Sada će puni samopouzdanja krenuti u okršaj osmine finala s ''Lavovima Terange'' u nedjelju od 20:00.

Kopirati
Drag cursor here to close