Pred prvu utakmicu baraža

Doborac: Portugal je favorit

Kad uzmemo naše i rezultate Portugala, oni su na papiru favoriti, ne bježimo od toga. Međutim, ponavljam i mi imamo svoje adute", tvrdi izbornik reprezentacije BiH, Damir Doborac.
Sport / Rukomet | 09. 05. 2024. u 01:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jedan baraž ili play off je pred rukometnom reprezentacijom BiH. Ovaj put za SP naredne godine. Opet je ždrijeb bio neumoljiv, protivnik je selekcija koja je posljednjih godina strahovito napredovala, Portugal. 

Igrali su na Olimpijskim igrama, na posljednjem Europskom su bili sedmi. S druge strane, reprezentacija BiH je u odnosu na posljednje Europsko prvenstvo ostala bez Terzića koji se povukao, Irfana Smajlagića je zamijenio Damir Doborac njegov pomoćnik.

"Od 21 igrača koji su bili na skraćenom spisku, nažalost na trojicu ne možemo računati. To su Josip Perić, Luka Perić i golman Admir Ahmetašević, a umjesto njih smo pozvali Milana Vukšića, Amara Kendića i Bekira Čordaliju. Kad uzmemo naše i rezultate Portugala, oni su na papiru favoriti, ne bježimo od toga. Međutim, ponavljam i mi imamo svoje adute. Uskraćeni smo se s vremenom, ali iskreno nadam da ćemo dati maksimum što se tiče tog pristupa. Ako budu bolji, pružit ćemo im ruku. Potrudit ćemo se da ne dozvolimo da nas ne dobiju baš tako lako. Imamo i mi želju da se što bolje predstavimo", naglasio je Doborac.

"Realnost je da smo mi u ovom momentu favoriti. Važno je da gosti osjete od prve minute da nas ne mogu pobijediti, moramo im odmah pokazati da smo bolji. Ako se tako postavimo i uspijemo od starta napraviti prednost, pobijedit ćemo, a očekujem i najveću moguću razliku. Rezultati BiH nas ne smiju zavrati. Imaju novog selektora Damira Doborca, koji može imati nove ideje, a tu su i igrači sa svjetskog nivoa poput Benjamina Burića, Marka Panića i Adina Faljića, ističe izbornik Paulo Jorge Pereira.

Do sada su BiH i Portugal igrali tri puta, Portugal je upisao dvije, BiH jednu pobjedu. Prvi put su se ove dvije selekcije sastale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2015. godine. BiH je slavila 31:29.

Naravno, u istom ciklusu, Portugal je kao domaćin bio bolji 27:26, ali taj poraz nije imao posljedica jer je već tada reprezentacija koju je s klupe vodio Dragan Marković osigurala nastup u baražu. U kojem je izboren nastup na Svjetskom prvenstvu. Posljednji put su ove dvije selekcije igrale na Europskom prvenstvu 2020. godine, Portugalci su upisali trijumf 27:24.

Večerašnji susret između Portugala i BiH je na rasporedu od 20 sati i 30 minuta, dok je revanš u nedjelju, od 17:00 sati u tuzlanskom Mejdanu.

Kopirati
Drag cursor here to close