Završnica

Došli smo do nokaut faze, tko će izdržati do kraja?

Katar je u pojedinim trenucima utakmice protiv Argentine izgledao jako loše, ali je stari lisac Valero Rivera pronašao put do pobjede kroz neizvjesnu završnicu. Njegova selekcija ima domaće srebro i dva četvrtfinala iz Rija i Francuske prije četiri g
Sport / Rukomet | 26. 01. 2021. u 09:00 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je i drugi krug u Egiptu. Poznato je osam reprezentacija koje ćemo gledati u četvrtfinalu. Osam koje su bile najbolje kad je bilo najvažnije ili koje su najbolje odreagirale u novonastaloj situaciji. Očekivano, tu su Španjolska, Norveška, Francuska, Danska.

Svoju priliku su iskoristili Mađari ispred Njemačke, dok su ugodno iznenadili Egipat i Švedska. Realno, možda je najveći podvig napravio Katar. Ne zato što se radi o nekoj slaboj reprezentaciji, već zato što su bili u skupini drugog kruga s Hrvatskom i Danskom. Na kraju imamo dvije selekcije van Europe u četvrtfinalu prvi put nakon 1999. godine.

Otvorilo se neočekivano Kataru

Od pomenutih osam selekcija, četiri su prošle u četvrtfinale bez poraza - Španjolska, Danska, Francuska i Švedska. I dok to nije ništa neočekivano kada su u pitanju prve tri navedene reprezentacije, ovakvo izdanje Šveđana realno malo tko je očekivao. Jer su u Egipat doputovali bez Niclasa Ekberga, Jespera Nielsena, Andreasa Nilssona, Lukasa Nilssona, Simona Jepssona, Mikaela Appelgrena, Linusa Arnessona, Albina Lagergrena. Uspjeli su pobijediti Egipat, Ruse, remizirali su sa Slovencima, Bjelorusima, to je bilo dovoljno. Svoj posao su završili u nedjelju, dan kasnije ću čekali rasplet u skupini III. Argentinu, Hrvatsku ili Katar, na kraju se stvari rasplele tako da će utakmicu za polufinale igrati protiv Katara.

''Tijekom cijelog turnira naš je stav bio usredotočiti se što smo više mogli na sebe i na stvari na koje smo mogli utjecati. Znali smo da je kakva je situacija u skupini II ali se nismo previše razmišljali o mogućem raspletu. Na kraju smo dobili Katar. Sve reprezentacije koje dođu u četvrtfinale imaju kvalitetu, dobre su i naravno izuzetno poštujemo našeg narednog protivnika'', kaže najiskusniji u ovoj postavi Švedske golman Andreas Palicka.

Katar je u pojedinim trenucima utakmice protiv Argentine izgledao jako loše, ali je stari lisac Valero Rivera pronašao put do pobjede kroz neizvjesnu završnicu. Njegova selekcija ima domaće srebro i dva četvrtfinala iz Rija i Francuske prije četiri godine.

''Ponosan sam na naše igrače, bili smo do kraja čvrsti u glavi, vjerovali smo u uspjeh, nadam da će Danska savladati Hrvatsku'', govorio je nakon trijumfa Rivera.

I Danci su pobijedili, pa će na domaćina Egipat. Koji je uspio ponoviti s prošlog svjetskog kada su bili osmi. Sada naravno mogu i bolje, ako savladaju Švedsku, možda ponove Francusku iz 2001. godine.

Španjolci i Francuzi možda izgledaju najbolje?

Selekcija koja je na posljednja dva prvenstva igrala finale, te bila treća u Europi prošle godine, Norveška je među osam.  Nisu Norvežani igrali onako kako znaju, ali su tu. Izgubili su samo jednu utakmicu od Francuske. Međutim, u četvrtfinalu ih čeka Španjolska, iskusna, provjerena, aktualni dvostruki prvak Europe koji nema pravog rezultata na svjetskim smotrama od 2013. godine. Španjolci su na startu remizirali s Brazilom, imali su problema drugo poluvrijeme kontra Njemačke, sve ostalo je bilo ok. Protiv vrlo dobre Mađarske su na kraju imali +8.

''Zadovoljan sam rezultatom, od početka do kraja smo odigrali jednu dobru utakmicu. Obrana 6:0 i 5:1 je dobro funkcionirala, u napadu smo izgledali vrlo dobro. Uspjeli smo napraviti određene rotacije i kombinacije, nešto što mislim da bi moglo biti dobro za nas u budućnosti. A sada moramo iskoristiti priliku da se odmorimo i sutra počnemo razmišljati i pripremati se za četvrtfinale'', poručio je Jordi Ribera.

Posljednje dvije selekcije u ovom četvrtfinalnom ždrijebu su Francuska i Mađarska. Francuzi bez Nikole Karabatića su u nekoliko utakmica plesali po rubu, ali su bez poraza stigli među osam. I čini se da su na prošlom Europskom prošli jednu malu smjenu generacija.

''Sa svakom novom pobjedom podizali smo samopouzdanje, pa tako i trijumfom u susretu s Portugalom. Ako bismo analizirali naše nastupe, kombinacija naših nastupa protiv Norveške i Portugala mislim da je to neka naša najbolja slika na ovom turniru. Sada slijedi četvrtfinale, ključni trenutak jer ako sada izgubimo, sve ono što smo radili i napravili pada u vodu. Mislim da ipak još malo prostora da stabiliziramo našu igru'', naglasio je Guillaume Gille izbornik Francuske.

Tko će ostati bez polufinala?

Utakmice četvrtfinala su na rasporedu u srijedu, polufinalni dueli dva dana kasnije. Pobjednika susreta Španjolska - Norveška će ići na boljeg iz duela Egipat - Danska dok su u drugom dijelu ždrijeba preostale četiri selekcije. Španjolska - Danska i Francuska - Švedska nam u ovom trenutku izgledaju kao realni polufinalni parovi. Vidjet ćemo koliko smo bili daleko ili blizu sutra.

Kopirati
Drag cursor here to close