Kiel nadoknadio - 9

VIDEO I Duvnjak i Kiel napravili čudo, Karabatić odigrao posljednju utakmicu u Ligi prvaka

Da život piše čuda i da se po muci poznaju junaci, svjedočili smo na susretu Kiela i Montpelliera. Njemački velikan je uspio nadoknaditi zaostatak od devet razlike iz prve utakmice te s pobjedom 31:21 izboriti Final Four.
Sport / Rukomet | 03. 05. 2024. u 09:59 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odigrani su i posljednji susreti četvrtfinala rukometne Lige prvaka. Kiel je napravio čudo i nadoknadio zaostatak od devet golova uz herojsku partiju češkog vratara Mrkve, dok je Barcelona rutinski slavila protiv Pariza.

Ovim su utakmicama poznati svi sudionici polufinala. Za prvaka Europe natjecat će se Barcelona, Kiel, Magdeburg i Aalborg. Njemački Magdeburg pokušat će obraniti naslov od prošle godine.

Kiel slavio s +10 i izborio polufinale

Da život piše čuda i da se po muci poznaju junaci, svjedočili smo na susretu Kiela i Montpelliera. Njemački velikan je uspio nadoknaditi zaostatak od devet razlike iz prve utakmice te s pobjedom 31:21 izboriti Final Four.

Najbolji u redovima domaćih bili su Johansson s osam te Bilyk sa sedam pogodaka, uz 12 uspješnih intervencija Tomasa Mrkve, od kojih je par bilo u razdoblju kad se lomila utakmica. Kod gostiju najbolji je bio Pellas sa šest golova. Hrvatski reprezentativac Domagoj Duvnjak nije postigao pogodak, ali je bio jedna od ključnih figura obrane Kiela, dok s druge strane, Veron Načinović utakmicu je završio na stopostotnih 1/1.

Susret je do 12. minute bio u egalu, a vodstvo 5:4 gostiju iz Francuske, bilo je i njihovo posljednje u ovoj utakmici. Kiel radi seriju 4:0 i odlazi na, reklo bi se komotnih 8:5, ali je problem bio u tome da rukometaši Filipa Jiche love zaostatak od devet golova iz Montpelliera. No, sve je to bio dobar temelj za odlazak na odmor, kada su prepolovili razliku golova (17:12).

Držali su se Francuzi i u nastavku, uspijevali su održavati ovu razliku koja im je bila dovoljna za prolaz, čak je i Simonet u 45. minuti pogodio za -4 (24:20) i činilo se kako je za Kiel sve gotovo. Onda se pojavio Tomas Mrkva, čuvar mreže njemačke momčadi.

Montpellier posljednjih deset minuta bez pogotka

Kiel je agresivnom igrom u napadu iznuđivao isključenja gostiju, a postizanje golova im nije bilo dovoljno bez doprinosa češkog čuvara mreže. Pogodak Yanisa Lennea u redovima Montpelliera krajem 49. minute bio je i njihov posljednji.

Mrkvina simultanka

Tada je bilo 27:21, a onda je uslijedila serija dobre timske obrane Kiela praćene sjajnim obranama Mrkve. Za taj period Nijemci su postigli četiri gola i došli do +10 koji ih vode na završni turnir u Kolnu. Marko Panić imao je priliku utakmicu odvesti na lutriju sedmeraca, ali njegov udarac 50 sekundi do kraja zaustavio je Mrkva.

Potom, Ekberg pravi korake na 15 sekundi do kraja i još jednom vraća Montpellier u život. Odgovornost je ovaj put preuzeo Monte Dos Santos, ali raspoloženi Mrkva sve je zaustavljao. Tom obranom na par sekundi do kraja utakmice rezervirao je Kielu karte za Lanxess Arenu i nadu da će kroz osvajanje Lige prvaka osigurati nastup i sljedeće godine u elitnom natjecanju jer preko prvenstva više nemaju ni matematičke šanse.

Video: Kiel - Montpellier

Ova će utakmica sigurno biti upisana u povijesne knjige Lige prvaka i jedan od najvećih preokreta u ovom stoljeću. Domagoj Duvnjak je  jedini hrvatski reprezentativac koji će nastupiti na Final Four turniru koji se igra početkom lipnja.

Barca rutinski slavila, Karabatić odsvirao kraj

Rukometaši Barcelone rutinski su slavili protiv ekipe PSG-a 32:31 i tako obranili prednost od osam golova iz prve utakmice odigrane u Parizu. Najbolji u redovima španjolskog prvaka bili su Mem sa sedam te Frade sa šest golova. Gostima ni 10 pogodaka raspoloženog Elohima Prandija nije bilo dovoljno za pozitivan rezultat.

Nikola Karabatić, koji je odigrao svoju posljednju utakmicu u karijeri u Ligi prvaka, upisao je dva pogotka iz isto toliko pokušaja.

Jedno poluvrijeme jedne utakmice nije dovoljno za igranje završnice elitnog natjecanja. Pariz je jedino bolju igru imao u prvom dijelu prve utakmice, nakon toga ostala tri poluvremena uvjerljivo su pripala Barci.

Rukometaši Raula Gonzaleza igrat će 12. put na Final Fouru, a šesti put zaredom. Posljednje dvije titule osvojili su 2021. i 2022. godine. Tako pariški pivot, Poljak Kamil Syprzak neće imati priliku dodatno poboljšati svoj učinak.

Syprzak je trenutno najbolji strijelac Lige prvaka s nevjerojatnih 113 golova u 17 utakmica. Od ekipa koje će sudjelovati na završnom turniru, najbliži mu je Barcin Dika Mem s 97 pogodaka.

Ždrijeb polufinala je na rasporedu 7. svibnja u Budimpešti, s početkom u 17 sati, a utakmice polufinala će se igrati 8. lipnja, dok će se finale i utakmica za treće mjesto igrati dan kasnije u Lanxess Areni u Kolnu.

Kopirati
Drag cursor here to close