Suradnja s Dancima

Novim dresovima najavljena nova era bh. rukometa

Sport / Rukomet | 19. 10. 2016. u 14:53 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukometni savez Bosne i Hercegovine najavio je nove projekte i promjene u radu, koje će najveći utjecaj imati na omladinske selekcije reprezentacije BiH.

Nakon imenovanja novog izbornika Bilala Šumana, najavljene su velike promjene u radu Saveza, a prvi veliki projekt odnosi se na okupljanje mladih igrača u Sarajevu 21. listopada, gdje će perspektivni bh. rukometaši trenirati pod nadzorom izbornika BiH.

Predsjednik RSBiH Enid Tahirović ističe da će Savez usmjeriti ograničena sredstva kojima raspolaže u nekoliko omladinskih selekcija, te da će novitet biti U-14 reprezentacija.

“Imat ćemo tri aktivne omladinske selekcije koje će raditi po izbornikovom planu. Ekipe ćemo u skladu s mogućnostima prijavljivati na kvalifikacijske turnire, a sve je nažalost uvjetovano financijama, zbog kojih u proteklom periodu rad s omladinskim selekcijama nije bio na odgovarajućem nivou”, izjavio je Tahirović.

“Mladi igrači će jednog dana zaigrati za seniorski tim, a naš cilj je imati širu bazu igrača na koje ćemo moći računati. Okupljanje u Sarajevu poslužit će za testiranje 60 mladih igrača koji će se družiti i trenirati pod nadzorom bh. izbornika”, izjavio je Tahirović na današnjoj prezentaciji projekta i rada Saveza.

Šuman je istakao da se rukomet u BiH uvijek igrao, ali da ovaj projekt ima za cilj da podići taj sport u BiH na viši nivo.

“Ovaj projekt smatramo početkom nove ere bh. rukometa, ali to ne znači da rukomet u BiH nije bio na visokom nivou. Naprotiv, BiH je imala europskog prvaka i prvaka bivše Jugoslavije, bila je na zavidnom nivou. S ovom kampanjom želimo podići rukomet u BiH na viši nivo. Želimo da BiH bude redovna sudionica europskih i svjetskih prvenstava, ne samo seniori, već i omladinske reprezentacije”, izjavio je Šuman.

Bivši reprezentativac BiH naglašava da Savez želi stvoriti sustav i bazu podataka uz pomoć kojih bi lako pratili razvoj mladih igrača, potencijalnih reprezentativaca BiH.

“Želimo imati potpunu sliku o svakom igraču, a sve to želimo imati u bazi podataka koja bi rasla svake godine. Omladinske selekcije raditi će istim sustavom kao i seniorski tim, a okupljanja reprezentacija održavat će se šest puta godišnje. Moramo se posvetiti stvaranju igrača, budućih reprezentativaca, jer smjene generacija u sportu su neizbježne”, objasnio je Šuman.

RSBiH je ostvario suradnju s dvije danske kompanije. Sportski direktor Koldinga i saradnik EHF-a za projekt ''Street Handball'' Lasse Boesen naglašava da je cilj projekta razvijanje motoričkih sposobnosti rukometaša te da mu je drago zbog saradnje s RS BiH jer u BiH ima puno talentovanih igrača.

Na današnjoj prezentaciji predstavljeni su i novi dresovi koje je kreirala danska kompanija ''H2O'', a koje će bh. reprezentativci nositi tijekom mečeva kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2018.

Reprezentacija BiH u prvom kolu 2. studenoga gostuje u Španjolskoj, četiri dana kasnije u Sarajevu dočekuje Austriju.

Kopirati
Drag cursor here to close