U ovakvom stanju

Ivan Musa: Ulazak u EU značio bi nestanak Hrvata iz BiH

Vijesti / BiH-EU | 29. 03. 2016. u 08:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) BiH Ivan Musa podržava napredak Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji, ali smatra kako bi se prije svega moralo riješiti hrvatsko pitanje u BiH.

"Što Hrvatima u BiH znači ulazak u članstvo EU bez rješenja njihova pitanja? Apsolutno ništa. U ovakvom stanju u kojem je BiH, podijeljena na dva entiteta, srpski i bošnjački, i ulazak u EU za nas Hrvate je katastrofalan jer tek tada smo osuđeni na nestanak iz BiH. Priča da ćemo ulaskom u EU riješiti svoj problem je neodrživa", kazao je Musa u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Komentirajući predstojeće lokalne izbore, Musa je kazao kako izbori u BiH "nemaju nikakvog smisla kada su u pitanju Hrvati".

"Mi u HKDU-u BiH smatramo kako izbori u BiH, koje zovu i demokratskim, nemaju nikakva smisla kad su u pitanju Hrvati. Hrvati uvijek pred izbore strepe hoće li Bošnjaci u Federaciji BiH izabrati nekog 'Sejdu'. Svjedoci smo toga i poslije Komšića. To se pokušalo i na prošlim općim izborima s Komšićem 2, ali se umiješao netko drugi i pokvario im plan", smatra prvi čovjek HKDU-a.

Po njegovim riječima, HKDU BiH je članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i okviru tog političkog projekta nastoji djelovati.

"To se odnosi i na poziciju stranke za predstojeće lokalne izbore. Poštovat ćemo dogovore unutar HNS-a o zajedničkom nastupu, tamo gdje je to nužno. Općinske organizacije stranke imaju ovlasti same procijeniti situaciju i odlučiti o samostalnom izlasku na izbore ili, pak, o koaliranju, s tim da njihove odluke verificira Senat stranke", kazao je Musa.

Musa je istaknuo kako je potrebno više odlučnosti unutar HNS-a kako bi se "otvorilo" hrvatsko pitanje u BiH.

"Mi smo zagovornici HNS-a i od tog ne odustajemo, ali pojedinci u Glavnom vijeću moraju se mnogo više posvetiti radu u okviru HNS-a. Imam osjećaj kako od općih izbora stagnira rad u Glavnom vijeću HNS-a. I taj dio se mora promijeniti, što bi u konačnici i dovelo do općeg suglasja unutar HNS-a", istaknuo je.

Upozorio je kako neki na "svoje osvojene glasove ne gledaju kao znak odgovornosti, nego kao mogućnost dobre trgovine".

"Nažalost, to smo vidjeli, i to je bitno oslabilo političku poziciju Hrvata", kazao je Musa za Večernji list.

Kada je, pak, uređenje Mostara u pitanju, Musa smatra kako je neshvatljiva šutnja najodgovornijih – međunarodne zajednice.

"S druge strane, najnoviji prijedlog SDA je podjela grada u skladu s ratnim planom. Pitam se otkud onda protivljenje federalnoj jedinici s hrvatskom većinom, s teritorijalnim diskontinuitetom te federalne jedinice. Kod bošnjačke je politike - daj mi i ovce i novce", zaključio je Musa.

Kopirati
Drag cursor here to close