Prioritet i pol, godina i pol

Napravili smo korak i pol prema Europi

14 prioriteta BiH je dobila prije godinu i pol dana, a od tada do danas ispunjen je tek jedan i pol..
Vijesti / BiH-EU | 14. 02. 2022. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je kandidaturu za članstvo u EU podnijela 15. veljače 2016. godine, a šest godina kasnije nije ni blizu da ta kandidatura bude prihvaćena, objavile su Nezavisne novine.

Naime, da bi kandidatura bila prihvaćena, zemlja kandidat prvo mora poslati odgovore na Upitnik Europske komisije, na osnovu čega se sačinjava Mišljenje o kandidaturi.

Međutim, da bi BiH uopće bila u situaciji da dobije pitanja, prvo je trebalo riješiti pitanje mehanizma koordinacije između različitih institucija u BiH, što je bio mukotrpan proces koji je trajao godinama.

''Kada su pitanja konačno stigla, BiH je imala velike probleme da na pitanja odgovori, Europska komisija je nekoliko puta vraćala odgovore na dopunu, a na neka pitanja odgovore nismo ni poslali'', navode banjalučke novine.

Nakon što su odgovori stigli, Europska komisija je predložila Mišljenje o kandidaturi, koju je prihvatilo i Vijeće Europe, a u kojem je BiH poručeno da nije spremna za kandidaturu, te joj je pojašnjeno da prvo mora ispuniti 14 ključnih prioriteta. Ovih 14 prioriteta BiH je dobila prije godinu i pol dana, a od tada do danas ispunjen je tek jedan i pol, kako je rečeno "Nezavisnim novinama" u Uredu EU u BiH.

"Poduzeti su određeni koraci za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta. Na primjer, revidirana Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je u rujnu 2020. godine, čime se doprinijelo realizaciji ključnog prioriteta 5, a općinski izbori održani su u Mostaru u prosincu 2020. godine, prvi put od 2008. godine, čime je ispunjen dio ključnog prioriteta 1", rekli su za Nezavisne novine.

Također, kako ističu, javna politička opredijeljenost svih razina vlasti za strateški cilj integracije u EU nije pretvorena u konkretnu aktivnost, što, prevedeno s birokratskog briselskog na obični jezik, znači da su vlasti samo pričale o integracijama u EU, ali da ništa na tome nisu radile.

Kao posljednju u nizu kriza u BiH navode poteze vlasti u RS, te naglašavaju da retorika podjela onemogućava dalji napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.

"BiH je u ranoj fazi ili ima određenu razinu pripremljenosti u pogledu stupnja spremnosti i sposobnosti da preuzme obveze članstva u EU. Opći tempo reformi mora se ubrzati ako BiH želi postići održiv napredak na putu k EU. Značajni koraci naprijed mogli bi se napraviti ako se stranke dogovore o ustavnoj i izbornoj reformi, kao i zakonodavstvu o javnim nabavkama, sukobu interesa i pravosuđu. Pozivamo da se hitno prekine s retorikom podjela i takvim djelovanjem, na potpuni povratak u institucije BiH i vraćanje fokusa na neophodne reforme koje će koristiti građanima BiH i omogućiti napredak na putu ka EU", naglasili su iz Ureda EU u BiH za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close