EU kod nas

Poruke iz Sarajeva: Rad i Željko Komšić

Von der Leyen je pak poručila da svi dijele zajednički cilj - BiH u EU, te da je mnogo toga u rukama domaćih političara koji trebaju "prigrliti odabrani cilj…''
Vijesti / BiH-EU | 23. 01. 2024. u 14:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako pogledamo sadašnje stanje moramo biti iskreni i reći da je još puno posla pred BiH prije nego postigne potrebni stupanj ispunjenosti uvjeta. Potreban je suštinski napredak po popisu 14 ključnih prioriteta prije naredne faze. Ja vas uvjeravam da BiH nije sama'', izjavio je u Sarajevu nizozemski premijer Mark Rutte nakon što se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sastao s dužnosnicima BiH.

Cilj

Von der Leyen je pak poručila da svi dijele zajednički cilj - BiH u EU, te da je mnogo toga u rukama domaćih političara koji trebaju "prigrliti odabrani cilj i ne dozvole da ih išta skrene s tog puta".

Naglasila je kako su otvorena vrata za sedam veoma važnih sektora za biznis iz BiH da uđe u jedinstveno europsko tržište, što mora biti praćeno ekonomskim reformama, a te reforme, navela je ona, prati i milijardu eura investicija.

Ona je istaknula da je cilj da BiH u EU uđe kao "jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja".

Video: Von der Leyen: BiH ima budućnost u EU kao jedinstvena i nezavisna država

"Prije svega bih da pohvalim i zahvalim BiH što je ispunila i 100 posto svoju politiku uskladila s vanjskom politikom EU. To šalje jasnu i jaku poruku. Zaista ste demonstrirali privrženost evropskom putu i to je jedan od razloga zašto ste u 2022. godini uspješno postali zemlja kandidat", rekla je Von der Leyen novinarima u Sarajevu te dodala da su dužnosnici u BiH pokazali da mogu ispuniti obveze.

Gubljenje godine

Navela je kako je potreban napredak ''o pitanjima fundamentalnim za pristup EU, a to su demokracija i vladavina zakona''.

''To počinje s borbom protiv pranja novca, sukoba interesa i zakonom o sudovima'', dodala je i navela kako će Europska komisija do ožujka izvijestiti Vijeće EU o napretku u BiH.

Premijer Hrvatske izjavio je da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH u sljedećih nekoliko tjedana trebaju usvojiti zakone i poduzeti reforme potrebne da bi se stvorili preduvjeti da se u ožujku u Bruxellesu postigne konsenzus među 27 država članica EU o otvaranju pregovora s BiH.

"Ako se propusti ožujak, izgubit će se cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH", rekao je Plenković.

Video: Plenković: Hrvatska je najveći zagovaratelj ubrzanja članstva BiH u EU

Plenković je istaknuo da je Hrvatska godinama najsnažniji, najveći zagovarač i prijatelj BiH, kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u EU, te dodao da je na inicijativu njegove zemlje usvojen zaključak da je potrebno da se tijekom posjete BiH stekne dojam o predanosti reformskom procesu Vijeća ministara.

Slučaj Komšić

Izjavio je i da se danas u Sarajevu nije priključio kolegama na sastanku u Predsjedništvu BiH, ali da njegov potez nije bio usmjeren k tome da iskaže bilo kakvo nepoštovanje prema instituciji Predsjedništva, već zbog činjenice da član Predsjedništva Željko Komšić nije biran voljom hrvatskog naroda u BiH.

"Moj potez se odnosi na problem koji postoji u BiH od 2006. godine i koji se ponovio 2010, 2018. i 2022. godine, a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić, što nije bila praksa do 2006. godine, biran je ne većinskom voljom hrvatskog naroda u BiH, nego glasovima drugih naroda", naveo je i dodao kako je hrvatska Vlada jako protiv toga jer principijelno smatra da je za kvalitetno funkcioniranje BiH i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda važno da se ta ravnopravnost ogleda i u izbornom procesu.

"Komšić je za hrvatsku Vladu i ostale institucije Hrvatske član Predsjedništva koji predstavlja hrvatski narod, ali bez legitimiteta većinske volje hrvatskog naroda u BiH. Zbog toga mi njega sve ove godine nismo primili u Hrvatskoj niti smo ga posjetili dok je on na toj dužnosti u Sarajevu", pojasnio je Plenković.

Raditi sve

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto je izrazila uvjerenje da će do ožujka i sastanka Vijeća Evrope BiH dobiti točan početak otvaranja pregovora za članstvo u EU.

Video: Krišto izrazila optimizam da će BiH dobiti početak otvaranja pregovora sa EU

"Uvjerena sam da će to biti na osnovu našeg rada i odgovornosti, da put u EU nije lak, ali da ćemo mi našim dijalogom, opredjeljenjem, usmjerenošću i posvećenošću ostvarenju najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja doći do toga", rekla je.

Dodala je da su predstavnici Vijeća ministara na sastanku sa delegacijom EU iskazali zajednički stav da će u predstojećem vremenu raditi sve što se nalazi pred BiH na ispunjavanju zadataka.

"Apsolutno trebamo činiti sve da izbjegnemo intervencije i nametanje rješenja međunarodne zajednice koja bi mogla narušiti određene odnose kako unutar koalicije tako i u funkcioniranju institucija BiH", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close