put prema EU

Rad na usklađivanju bh. pravnog poretka s europskim treba biti intenziviran

Vijesti / BiH-EU | 16. 12. 2015. u 14:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija "Usklađivanje zakonodavstva s acquisem" koja se održava danas u Sarajevu, okupila je vodeće znanstvenike, radnike i stručnjake iz Bosne i Hercegovine i regije u domenu usklađivanja zakonodavstva s pravnom tečevinom Europske unije (EU).

Organizatori konferencije su Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH (VMBiH) i Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burč univerziteta.

Unaprijediti razumijevanje procesa

Pomoćnica direktora Direkcije za europske integracije VMBiH Maja Rimac-Bjelobrk kazala je da se suradnjom spomenutih stručnjaka može unaprijediti razumijevanje suštine procesa europskih integracija.

Takav pristup radu, dodala je, omogućit će BiH da kvalitetnije i brže obavi svoje reformske zadatke i napredak u procesu europskih integracija.

Podsjetila je da je potrebno uskladiti kompletno zakonodavstvo BiH sa zakonodavstvom EU po prioritetima iz člana 70. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a po kojima su ključne oblasti one u vezi s unutrašnjim tržištem i trgovinom, nakon čega se prelazi na sve oblasti usklađivanja zakonodavstva.

Naglasila je da BiH može koristiti iskustva Hrvatske i Slovenije koje su već članice EU te da su ta iskustva dragocjena. Međutim, svaka zemlja ima svoj put i izazove, tako da neće biti moguće u potpunosti primijeniti sva iskustva na model BiH.

Razlozi za optimizam

Profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i prodekanica za međunarodnu pravnu suradnju Meliha Povlakić mišljenja je da u pogledu europskog puta BiH postoje razlozi za optimizam, ali da odmah nakon toga dolaze i obveze.

''Rad na prilagođavanju bh. pravnog poretka s evropskim treba biti intenziviran. Ove teme nisu daleke i ne čekaju nas nekada kada stupimo u EU, zadaci se moraju obaviti prije'', kazala je, dodajući da po kriterijima iz Kopenhagena postoje dva uvjeta, usklađenost zakonodavstva i kapacitet onih koji primjenjuju prava.

Doc. dr. Zlatan Begić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli smatra da je ovakva vrsta savjetovanja ljudi iz struke dobrodošla, pogotovo u razdoblju kada se BiH nalazi na putu europskih integracija.

On ističe da se u BiH obično bavimo pitanjima "koja su na tragu podjela i visoke politike", a da ostanu zanemarena neka suštinska pitanja koja se direktno tiču građana i njihovog svakodnevnog života.

Zaključio je da u BiH ima dobrih zakona, ali je pitanje koliko se ti zakoni provode te da je suštinski problem u nefunkcioniranju ustavne i pravne države.

Kopirati
Drag cursor here to close