Granična policija

Akcija 'Tref 2': U Hercegovini i srednjoj Bosni uhićeni službenici GP i UNO BiH

Vijesti / Crna Kronika | 01. 12. 2014. u 08:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granična policija BiH je po naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH u jutarnjim satima 1. prosinca realizirala operativnu akciju kodnog naziva 'Tref 2' usmjerenu protiv krijumčarenja akciznih roba i korupcije.

Na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Srednjobosanske županije izvršeni su pretresi na 12 lokacija, a slobode je lišeno 12 osoba.

"Akcija Tref 2 je najnoviji primjer izuzetno dobre suradnje Granične policije BiH sa Tužiteljstvom BiH, Sudom BiH i OSA-om u cilju sprječavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili ovu akciju duže vremensko razdoblje", istaknuo je direktor Granične policije BiH, Zoran Galić.

Za dio lišenih slobode postoji osnova sumnje da su u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi u proteklom razdoblju počinili kazneno djelo 'udruživanje radi vršenja kaznenih djela', a u vezi s krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih roba na područje Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena dva carinska službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje: D. P. i D. J., kao i državljanin Republike Hrvatske, T. P., te tri bh. državljanina A. M., I. D. i Z. K. s područja Posušja, Viteza i Kreševa.

Slobode su lišena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani: M. V., I. V., A. T. i A. Č. za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna kaznena djela u vezi s krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za kaznena djela 'odavanje tajnih podataka' i 'krijumčarenje'.

Tijekom akcije lišeni su slobode i bh. državljani: S. B. i D. Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo 'organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe' u vezi s krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz R. Hrvatske u BiH, navedeno je iz Ureda za informiranje Granične policije BiH. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH u potpunosti podržava akciju kodnog naziva 'Tref 2' koju su rano jutros započeli službenici Granične policije BiH po nalogu Tužiteljstva BiH. U pomenutoj akciji, među ostalima, privedena su i dva carinska službenika Uprave za neizravno oporezivanje koji su zaposleni u Carinskom referatu Orahovlje.

"U ovom trenutku ne želimo pominjati bilo kakva imena već ćemo sačekati da Tužiteljstvo BiH završi svoj dio posla. Ukoliko se bilo kom službeniku UNO odredi mjera pritvora, istom se, u skladu sa važećom legislativom odmah određuje suspenzija sa radnog mjesta. U tom smislu, moramo sačekati krajnji ishod postupka koji se treba završiti u Tužiteljstvu BiH.

I današnja akcija 'Tref 2' pokazuje odlučnost državnih institucija da zajedničkim djelovanjem riješe svaki oblik korupcije u vlastitim redovima, a UNO je samo tijekom ove godine pokrenula ukupno 72 disciplinska postupka zbog teže ili lakše povrede službene dužnosti.

U cilju borbe protiv korupcije u svakom priopćenju upućenom javnosti Uprava je uvijek pozivala sve građane i porezne obveznike da prijave svaku informaciju o utaji carine i PDV-a ili nezakonitom ponašanju naših carinskih službenika i poreznih inspektora. Taj poziv ponavljamo i ovom prilikom i napominjemo da se isti može uputiti besplatno na broj 0800 206 07", priopćeno je iz UNO BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close