Rudnik

Apel iz mostarskog naselja za 'bacače otrova': Što će biti ako idući put otrujete dijete?

Otrov mišomor bačen je u četvrtak u park između Vukovarske ulice i Ulice Blajburških žrtava u Mostaru. Riječ je o parku u kojem se igraju djeca i psi.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 06. 2024. u 13:40 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Čitatelj | Bljesak.info / Mišomor koji je bačen u park u mostarskom naselju Rudnik

"U četvrtak navečer je u parku između Vukovarske ulice i Ulice Blajburških žrtava bačen otrov, mišomor. Park je okružen sa šest zgrada i tri kuće. U tim zgradama živi oko 50-ak djece", stoji u pismu stanovnika mostarskog naselja Rudnik koje je stiglo na redakcijski mail portala Bljesak.info.

Kako su istaknuli zabrinuti građani, park ispred njihovih zgrada za njih je predstavljao sigurno mjesto.

Godinama ga uredno održavaju te redovno kose travu, skupljaju smeće, a od prošle godine u njemu su postavljeni i stol i klupe.

Sigurno mjesto okupljanja

Park je mjesto okupljanja za brojne obitelji s djecom, kao i vlasnike pasa.

Kako ističu građani, 10-ak metara od mjesta na kojem je bačen mišomor djeca provode najviše vremena, pogotovo tijekom raspusta.

"Tu se igraju djeca različitih dobi, kao i psi. Zašto? Zato što je to, nažalost, u našem gradu jedino mjesto gdje možemo pustiti pse bez povodca, da se opušteno igraju iako ni ovo ne bismo smjeli, ali hajde... barem je u našem naselju. Ovo 'opušteno' od sinoć više ne vrijedi", kazali su za Bljesak.info građani ovog mostarskog naselja.

Foto: Čitatelj | Bljesak.info / Otrov je bačen 10-ak metara od mjesta na kojem se igraju djeca i psi

Kako su naveli, odmah pored mjesta na kojem je bačen otrov nalazi se i lokalni kafić u kojem se u bilo koje doba dana može vidjeti barem jedna obitelj s djecom.

Roditelji su svoju djecu, do četvrtka, opušteno puštali da se igraju u parku.

"Je li otrov bačen zbog miševa (mi ih nismo vidjeli), zbog pasa lutalica (rijetko koji tu zaluta) ili nekome smetaju naši psi, zna samo onaj tko ga je bacio. Razlog zbog kojeg je otrov bačen sada nije ni bitan, bitne su posljedice koje, hvala Bogu, ovaj put nisu bile smrtonosne jer smo ga uočili na vrijeme", istaknuli su zabrinuti stanovnici Rudnika.

Apel 

Apelirali su i na bacače otrova te ih upitali što će se dogoditi ako umjesto psa, za čije trovanje neće odgovarati, otruju dijete?

"Ovim priopćenjem apeliramo na bacače otrova. Možemo razumjeti da ne volite životinje, možemo razumjeti i da se bojite ali ne možemo i nećemo razumjeti ZAŠTO IH ŽELITE UBITI? U pitanju je život, ljudski ili životinjski, život je", napisali su u svojem pismu stanovnici ovog mostarskog naselja.

Podsjetimo, obvezna preventivna deratizacija bila je najavljena za Hercegovačko-neretvansku županiju krajem svibnja i početkom lipnja.

Kako su za Bljesak.info potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, deratizacija je završena u predviđenom roku te nije moguće da je njihov otrov 'zalutao' u ovo mostarsko naselje.

Podsjetimo, početkom svibnja u Mostaru je otrovano nekoliko pasa na više lokacija.

Foto: Bljesak.info / Plakat upozorenja koji su postavili stanari
Kopirati
Drag cursor here to close