Šuplje granice

Bježanje iz BiH: Neka imena nitko više ne spominje

U analizama nema bjegunaca od bh pravosuđa koji su se skrili u Tursku i zbog kojih je BiH doživjela blamažu i ignoriranje.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 07. 2024. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko je dojavio nekadašnjem šefu Granične policije BiH i zamjeniku direktora SIPA-e Zoranu Galiću da se priprema njegovo uhićenje istražit će državno Tužiteljstvo.

U srijedu su, po nalogu državnog tužiteljstva Dana lišeni slobode pomoćnik zapovjednika Jedinice Granične policije Trebinje, Milović Blagoje i državljanin BiH i Hrvatske, Ivica Bago, zbog sumnje u uključenost u organizirani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotrebu položaja ili ovlasti i drugih krivičnih djela.

Jelić, Jelavić…

Kad je su pripadnici SIPA-e došli u Posušje kako bi uhitili Galića, njega nije bilo na kućnoj adresi a u javnost je puštena informacija kako je nelegalno prešao granicu i pobjegao u Hrvatsku.

Taj bijeg ponukao je medije da objave svojevrsni presjek bježanja u druge države od pravosuđa u našoj zemlji.

Avaz piše kako je Zlatan Mijo Jelić, bivši general HVO-a, pobjegao u Hrvatsku u prosincu 2015. godine gdje se odrekao bh državljanstva.

Na popisu je i Ante Jelavić, bivši predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, koji je u Hrvatsku pobjegao 2005. godine kada je proglašen krivim za zloupotrebu položaja i nesavjesno obnašanje službene dužnosti i osuđen na deset godina u odsutnosti.

Na svoj popis najpoznatijih bjegunaca Avaz je stavio i Lejlu Fazlagić koja je optužena u slučaju protiv Alije Delimustafića uz sumnje da mu je fingiranim sudskim postupcima pomagala da na sebe prebacuje nekretnine umrlih.

Kutle, Mamići…

Na popisu je i Miroslav Kutle, koji je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi kompanije Gradski podrum. Svojevremeno, Kutle je imao čak 60 tvrtki.

Tu su i braća Mamić koji su iskoristili prednost dvojnog državljanstva. Zdravko Mamić je 2018., dan prije presude za malverzacije u Dinamu kojim je godinama upravljao, pobjegao u BiH, gdje se do danas nalazi. Osuđen je na šest i pol godina zatvora. Njegov brat Zoran osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora. S obzirom na to da mu nakon prvostupanjske presude nije bio određen pritvor, Zoran je u BiH došao kasnije, 2021. godine, navodi Avaz.

Sarajevske novine navode kako je u Hrvatsku pobjegao i Oliver Knezović, koji je optužen za ubojstvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića u listopadu 2009. godine, ali je pravnosnažno oslobođen na Županijskom sudu u Splitu.

Glavaš, Ćurković…

Svojevremeno je i zagrebački Express pisao o bjeguncima u BiH. Među njima je Drago Tadić, osječki poduzetnik pravomoćno osuđen za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u suđenju Branimiru Glavašu za ratne zločine.

I Branimir Glavaš svojedobno je napravio isto. Kad je 2010. godine osuđen na deset godina zatvora s putovnicom BiH pobjegao je u Sarajevo. Tamošnji sud potvrdio je presudu hrvatskih sudova, pa je najprije poslan u KPD Zenica, no ubrzo je prebačen u mostarski zatvor. Izgradio je i kuću u Drinovcima. U Hrvatsku se vratio dvije godine kasnije kad je Ustavni sud poništio presudu i vratio suđenje na početak.

Na popisu je i riječki šef Kardiokirurgije u KBC Rijeka Ognjen Šimić, koji je 2008. godine osuđen na devet godina zatvora nakon čega je pobjegao u Sarajevo. Zatvorsku kaznu služio je na Igmanu, u ustanovi poluotvorenog tipa, a umro je 2012. godine od infarkta.

Jozo Ćurković - nekoć vlasnik kompanije "Salonit", koja je neslavno propala, pobjegao je iz Hrvatske prije čim je saznao da bi protiv njega mogla biti podignuta optužnica u kojoj je pisalo da je tvrtku iz Vranjica oštetio za 100 milijuna kuna. U Sarajevo je odletio zrakoplovom, uhićen je u zračnoj luci i uskoro pušten jer je i on imao dvojno državljanstvo.

Bježalo se i u Srbiju pa su tako Valentina Vujičić i Slađana Todić , sarajevske studentice, koje su se sumnjičile da su prekršile Krivični zakon BiH kojim se zabranjuje negiranje ratnih zločina i veličanje presuđenih ratnih zločinaca, pobjegle su u Beograd.

U Srbiji se navodno skrivaju i presuđeni ratni zločinac Novak Đukić i osumnjičeni za genocid u Srebrenici Milomir Savčić kao i i Svetozar Kosorić, Duško Kornjača, Tomislav Kovač, Mirko Vrućinić...

Skrivanja u Turskoj

No, na popisima nema bjegunaca od bh pravosuđa koji su se skrili u Tursku i zbog kojih je BiH doživjela blamažu i ignoriranje.

Sakib Mahmuljin, nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije RBiH, bivši zamjenik ministra obrane Federacije BiH, te visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije, koji je pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića, pobjegao je nakon što mu je izrečena kazna.

Skriva se u Turskoj koja je ignorirala upite države BiH da ga se pronađe i izruči.

Sud BiH i Ministarstvo pravde uputili su molbu Republici Turskoj da nakon raspisivanja međunarodne potjernice izruči Sakiba Mahmuljina koji je osuđen za ratne zločine. Odgovor nikada nisu dobili. Također, tursko veleposlanstvo nikad nije odgovorilo na ponovljene upite portala Bljesak.info o ovome slučaju. Nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH presudom Suda BiH osuđen je na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin".

U Tursku je pobjegao i general Armije BiH Fikret Prevljak, a Ibran Mustafić, nekadašnji član SDA, objavio je i kako se odbjegli generali Armije BiH skrivaju u vilama Bakira Izetbegovića.

 

Kopirati
Drag cursor here to close