Izvanredno stanje

Bukti požar kod Srebrenice, vatra se približava kućama

Požar kod Srebrenice je zahvatio četinarsku šumu i nisko rastinje i izuzetno brzo se širi pod utjecajem pojačanog vjetra.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 09. 2024. u 19:34 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprkos današnjem djelovanju helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, šumski požar u Nacionalnom parku "Drina" kod sela Luka u općini Srebrenica i dalje se širi nepristupačnim terenom iznad Perućačkog jezera na Drini, ali se danas proširio i prema kućama u Luci, rekao je Srni načelnik općinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Adem Mehmedović.

Požar je zahvatio četinarsku šumu i nisko rastinje i izuzetno brzo se širi pod utjecajem pojačanog vjetra.

Helikopter "super puma" Helikopterske jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, trenutno gasi požar na području Srebrenice, rekao je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Mehmedović kaže da je mehanizacija koja je upućena tijekom dana radila na probijanju trasa da bi se presjeklo širenje požara, te da vatrogasci, radnici šumarstva, Nacionalnog parka i mještani cijeli dan sprječavaju širenje vatre, ali se ona i dalje približava selu i kućama.

Požar se i dalje širi nepristupačnim terenom, vrletima i liticama uzvodno uz obalu Drine, odnosno Perućačkog jezera prema Žepi gdje nema nikakve mogućnosti za gašenje vatre sa zemlje, a teško i helikopteri mogu da zaustave širenje vatre na tom terenu izuzetno teške konfiguracije.

"Proglasili smo izvanrednu situaciju za mjesnu zajednicu Luka. Jutros smo uputili mehanizaciju prema tom selu da proorava ceste i pravi presjeke u slučaju da vatra krene prema selu. Pripremili smo i objekte za eventualnu evakuaciju stanovništva ukoliko dođe do te potrebe", rekao Mehmedović.

Iako je požarište udaljeno oko 50 kilometara, u Srebrenici se osjeti miris dima i vidljiv je oblak dima južno od ovog mjesta prema Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close