Oprezno!

Civilna zaštita HNŽ-a upozorava: Visok rizik za požare

''Možete zamisliti vatrogasca koji na ovakvim temperaturama s opremom, čizmama, rukavicama, kacigom, naprtnjačom ide niz brdo i uz brdo. Ekstremni napor je blaga riječ što vatrogasci trpe na intervencijama...'', kaže zapovjednik Jurić.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 07. 2024. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Indeks opasnosti od izbijanja požara je visok te molimo stanovništvo da u narednom razdoblju budu oprezni i ne dozvole da uslijed svog nemara i nepažnje izazovu požar koji se zbog trenutno vrlo visokih temperatura i vjetra može proširiti na šumske ili privatne posjede'', objavila je Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a.

Pozvali su građane da, ukoliko uoče požar, odmah obavijeste vatrogasce na broj 123 ili Operativni Civilne zaštite na besplatni broj 121.

  / Izvor: Uprava Civilne zaštite HNŽ

Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar, rekao je za N1 kako je pred nama vrlo rizično razdoblje.

''Vrijeme je takvo, dug vremenski period visokih temperatura, rastinje se osušilo i sada je veoma lako zapaljiva materija. Sada ulazimo u period visokog rizika i velikih požara otvorenih prostora'', upozorio je Jurić.

Skrenuo je pažnju i da se u prirodi na otvorenom prostoru, nipošto ne smije paliti otvoren plamen, niti roštilj, ni spaljivanje nekog otpada i slično. Čak ni u privatnim imanjima.

''Preporučujemo da se roštilj pali u vrijeme vjetra i da se nakon toga žar temeljito ugasi. Još ima ljudi koji nemarno bacaju opuške, to velike štete može napraviti'', rekao je Jurić.

Pokušao je građanima dočarati koliko je teško vatrogascima.

''Sada možete zamisliti vatrogasca koji na ovakvim temperaturama s opremom, čizmama, rukavicama, kacigom, naprtnjačom ide niz brdo i uz brdo. Ekstremni napor je blaga riječ što vatrogasci trpe na intervencijama, zato pozivamo ljude na oprez, da se broj intervencija svede na minimum. Bitno je da se svi zajedno potrudimo da ova sezona bude za nas sa što manje intervencija'', rekao je Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close