Optužbe za zloupotrebu položaja

Dragan Šojić: Novo suđenje ili potvrda oslobađajuće presude

U kratkom obrazlaganju žalbe, Stanojlović je, navela da je Sud propustio da cijeni određeni broj dokaza te da ne bi izveo zaključak da se radi o povredi službene dužnosti da je pravilno sagledao dokaze.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 08. 2024. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u žalbi da se presuda kojom je Dragan Šojić, bivši direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, oslobođen za zloupotrebu položaja ili ovlasti preinači ili ukine i održi novi pretres, dok je Obrana predložila potvrđivanje prvostupanjske presude.

Od 2018. do 2022. 

Tužiteljstvo je, kako je rečeno na ročištu pred Apelacijskim vijećem, izjavilo žalbu zbog bitnih povreda krivičnog postupka i zakona, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, piše BIRN BiH

Tužiteljica Elvira Stanojlović je kazala kako se Tužiteljstvo u žalbi osvrnulo na oslobađajući, ali i odbijajući dio prvostupanjske presude iz siječnja ove godine kojom je Šojić oslobođen optužbi da je oštetio proračun BiH za 15.560 konvertibilnih maraka u periodu od 2018. do 2022. godine zbog korištenja službenih vozila u privatne svrhe, popunjavanja fiktivnih naloga za putovanja te potpisivanja službene evidencije o prisustvu na poslu iako je bio svjestan da su podaci netočni, a na osnovu čega mu je neosnovano isplaćivana plaća i topli obrok.

Dio optužbi za korištenje vozila i potpisivanje evidencije odbačen je za određene dane jer optuženi nije ispitan na te okolnosti u istrazi.

Dokazi

U kratkom obrazlaganju žalbe, Stanojlović je, između ostalog, navela da je Sud propustio da cijeni određeni broj dokaza te da ne bi izveo zaključak da se radi o povredi službene dužnosti da je pravilno sagledao dokaze.

"Tužiteljstvo smatra da je jedino razumno da Apleacijski odjel uvaži žalbu Tužiteljstva i da prvostupanjsku presudu preinači ili je ukine i održi pretres", kazala je.

Obrana Šojića nije detaljno obrazlagala odgovor na žalbu, već je navedeno da u cijelosti ostaje kod svog prijedloga da se ona odbije kao neosnovana i potvrdi prvostupanjska presuda.

Apelacijsko vijeće će u zakonskom roku donijeti odluku po žalbi.

Kopirati
Drag cursor here to close