El Salvador: Od vladavine bandi do najsigurnije nacije – priča o nevjerojatnoj transformaciji
Nayib Bukele

El Salvador: Od vladavine bandi do najsigurnije nacije – priča o nevjerojatnoj transformaciji

Vijesti / Crna Kronika | 17. 09. 2024. u 13:56 Bljesak.info / | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

El Salvador je prije manje od desetljeća bio sinonim za nasilje i kriminal. Godine 2015. zabilježio je najveću stopu ubojstava na zapadnoj hemisferi. Bilo je to vrijeme kada su bande, poput Barrio 18 i zloglasne MS-13, vladale ulicama, a građani su živjeli u strahu. Međutim, danas je situacija potpuno drugačija.

El Salvador sada ima drugu najnižu stopu ubojstava u regiji — odmah iza Kanade.

Ova transformacija, koja je djelovala nemoguće, podigla je mnogo prašine, a središnja figura ove promjene, Nayib Bukele, izazvao je podjele i kontroverze, osobito među političarima. Kako je došlo do ove promjene i zašto Bukele ima toliko neprijatelja među političkom elitom?

Povijest nasilja i dolazak bandi

Problemi El Salvadora imaju duboke korijene, koji sežu do osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je zemlja bila uvučena u brutalni građanski rat koji je trajao 12 godina i uzrokovao raseljavanje velikog broja stanovnika. Mnogi su pobjegli u SAD, posebno u Kaliforniju, gdje su neki od njih osnovali kriminalne skupine.

Barrio 18 i MS-13 rođeni su upravo tamo. Prvo kao male bande, a kasnije kao veliki kriminalni sindikati. No, kako su ove bande postajale sve snažnije, vlasti su odlučile deportirati njihove članove natrag u El Salvador.

Povratak bandi u El Salvador označio je početak nove ere nasilja. One su prisilno regrutirale mlade ljude, često tinejdžere, kako bi povećale svoje redove. Postale su dominantna sila koja je kontrolirala ogromna područja zemlje.

Stanovnici, od siromašnih uličnih prodavača do velikih korporacija, morali su plaćati "rente" ili naknade za iznuđivanje kako bi izbjegli nasilje. Bande su vladale nekažnjeno, a stopa ubojstava vrtoglavo je rasla, dosegnuvši alarmantne razine.

Izvor fotografije: X / Njegova poruka je jasna: kriminalce treba tretirati kao kriminalce

Uspon Nayiba Bukelea

Kada je Nayib Bukele 2019. godine postao predsjednik u dobi od samo 37 godina, situacija se činila gotovo beznadnom. Međutim, Bukele je odmah krenuo u odlučnu borbu protiv kriminala. Zatražio je nova sredstva za policiju i vojsku, te je jasno dao do znanja da se zločin više neće tolerirati. Za razliku od svojih prethodnika, Bukele je iskoristio vojsku za suzbijanje bandi i započeo val uhićenja kriminalaca.

No, prava promjena dogodila se u ožujku 2022. godine. Tijekom jednog vikenda, bande su ubile gotovo 90 ljudi, što je bio najsmrtonosniji val nasilja od završetka građanskog rata.

Bukele je reagirao trenutačno — proglasio je izvanredno stanje, koje je omogućilo uhićenja bez naloga i ograničilo slobodu okupljanja. Uslijedio je masovni val uhićenja.

Tisuće osumnjičenih članova bandi uhićeno je na poslu, u školi i na ulici. Tijekom tog razdoblja, vlasti su hapsile više od 1000 osoba dnevno, a Bukele je morao izgraditi novi pritvorski centar kako bi smjestio sve uhićene.

Rezultati govore sami za sebe

Do kraja 2022. godine stopa ubojstava u El Salvadoru pala je za 50%. Sljedeće godine, pad je bio još dramatičniji — više od 70%.

Zahvaljujući Bukeleovoj strategiji, ulice El Salvadora postale su sigurne, a građani su prvi put u desetljećima mogli slobodno hodati svojim četvrtima bez straha od nasilja.

Danas je El Salvador jedna od najsigurnijih zemalja u regiji, a Bukele uživa podršku od gotovo 90% stanovništva.

Kritike i kontroverze

Unatoč svom uspjehu, Bukele nije bio bez kritičara. Organizacije za ljudska prava optužile su ga za uhićenja nevinih ljudi i okrutno postupanje sa zatvorenicima. Postoje izvješća o lošim uvjetima u zatvorima, ali Bukele je odgovorio ovim optužbama izjavom da narod Salvadora, koji često jedva preživljava, ne bi trebao plaćati luksuzne obroke zatvorenicima koji su počinili strašne zločine.

Njegova poruka je jasna: kriminalce treba tretirati kao kriminalce.

Neki kritičari smatraju da Bukele koristi previše represivne metode te ga optužuju za autoritarnost. Međutim, Bukele se time ne zamara. Kako sam kaže: "Sve u životu ima svoju cijenu, a cijena da me zovu autoritarnim premala je da bi mi smetala."

Izvor fotografije: X / Nayib Bukele

Političari ga mrze jer razotkriva njihovu nesposobnost

Najveći razlog zašto mnogi političari diljem svijeta mrze Bukelea je taj što je njegova politika pokazala da je dopuštanje zločina u mnogim slučajevima politički izbor.

Ako zemlja poput El Salvadora, koja se godinama borila s nasiljem i kriminalom, može postići ovakav uspjeh, zašto to ne mogu i druge zemlje?

Odgovor leži u političkoj volji. Bukele je pokazao da je moguće iskorijeniti nasilje i kriminal, ali mnogim zapadnim političarima nedostaje odlučnosti da poduzmu slične korake.

Zaključak

El Salvador je danas svjetionik nade za zemlje pogođene nasiljem i kriminalom. Nayib Bukele svojim odlučnim djelovanjem pokazuje da čak i najteži problemi mogu biti riješeni ako postoji politička volja.

Iako ga kritiziraju i nazivaju autoritarnim, njegovi rezultati govore sami za sebe — sigurne ulice, prosperitetna nacija i podrška većine stanovništva.

Bukele je promijenio El Salvador, a njegov uspjeh trebao bi poslužiti kao inspiracija drugima.

Kopirati
Drag cursor here to close