Pet osoba na meti

FUP u tri županije provodi akciju "Landfill": Korupcija prilikom izgradnje autoceste

Policijski službenici FUP-a provode operativnu akciju zbog sumnje u počinjenje navedenih koruptivnih kaznenih djela prilikom izgradnje dionice autoceste.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 09. 2024. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije provode operativnu akciju pod nazivom "Landfill" zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela: "Udruživanje radi činjenja kaznenih djela" iz člana 340., "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 383., "Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne" iz člana 254., "Pranje novca" iz člana 272., "Pomaganje" iz člana 33. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih koruptivnih kaznenih djela prilikom izgradnje dionice autoceste sumnjiči se pet lica.

Policijski službenici po Naredbi Županijskog suda u Zenici vrše pretrese na devet lokacija u tri županije.

Više detalja u vezi navedene akcije bit će poznato nakon okončanja službenih radnji.

Kako je objavio portal Raport, akcijom rukovodi Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, a radi se o prijavi koju je podnio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je u prijavi naveo da je na jednoj dionici autoputa u Žepču, od trojice vlasnika je otkupljeno zemljište za iznos od oko 36 tisuća KM. Samo mjesec – dva kasnije to isto zemljište je prodano Autocestama FBiH za 460 tisuća KM. Zapitao se kako je moguće da je vrijednost zemljišta u tako kratkom roku porasla više od deset puta i kako je moguće da su kupci znali da će trasa auto puta proći tim dijelom, a da ostatak javnosti i vlasnici zemljišta to nisu znali, pa su tako lako i tako jeftino prodali svoju zemlju?

"Zbog toga, imamo razlog za sumnju da se radi o trgovini povlaštenim informacijama na način da određena osoba ili krug ljudi ili utječu na projekt ili samo dođu do informacija kuda će prolaziti autoput i onda te lokacije otkupe od vlasnika za male pare. Pri tome se očito radi o prevari tih ljudi, koji su vjerojatno u stanju neke potrebe čim prodaju svoju zemlju. Kriminalna skupina zatim tu zemlju proda Autocestama FBiH za deset puta veću cijenu. Od Federalne uprave policije tražim da prođu kroz kompletnu trasu i da sve provjere", naveo je Nikšić.

"Sve dokaze i dokumentaciju o kriminalu u Autocestama FBiH ali i u drugim javnim poduzećima i institucijama smo prikupili i poslali nadležnim institucijama, a u ponedjeljak šaljemo novu prijavu prema Federalnoj upravi policije i prema Tužiteljstvu. Sada je do pravosuđa da uradi svoj dio posla", objavio je Raport.

Direktor FUP-a Vahidin Munjić kazao je kako je korupcija rak koji razara cjelokupan sustav.

"Građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati još ovakvih i sličnih predmeta s obzirom na to da Federalna uprava policije provodi više istraga u odnosu na koruptivna krivična djela i javne dužnosnike", naveo je Munjić.

Kopirati
Drag cursor here to close