Avionska nesreća

Godina dana od tragedije koja je zavila Mostar u crno

U padu zrakoplova su poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 05. 2018. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Prije godinu dana, točnije 13. svibnja 2017. godine, sve građane Mostara, ali i šire, duboko je potresla vijest o padu sportskog zrakoplova u kojem je poginulo pet ljudi, među kojima i troje djece.

U padu zrakoplova su poginuli osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.

Eksplozija aviona odjeknula je u naselju Rodoč kod Mostara, 200 metara zračne linije sjeverno od Aluminijskog kombinata.

Posljednji kontakt kontrolora leta i aviona bio je kada je avion bio u lijevom zaokretu, prilikom čega se mislilo da skreće prema Mostaru, podsjetio je Dnevni list. Kontrola letenja uputila je desetak poziva, ali bez odgovora. U 16 sati je javljeno da je avion pao.

Nakon pada avion je izgorio, a na mjesto nesreće odmah su izašle ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Odrasle žrtve su nađene pored olupine, a tijela troje malodobne djece u žbunju 15 metara od olupine uništenog aviona.

Podsjetimo, nakon nesreće provedena je istraga Neovisnog povjerenstva koje je otkrilo kako je uzrok pada zrakoplova FA 200-160 bio srčani udar pilota. U izvještaju Povjerenstva otkriven je i niz propusta organizatora: priprema posade za letenje nije bila adekvatna u odnosu na karakter i uvjete izvođenja leta, nisu pronađeni pisani tragovi pripreme leta, pilot nije izveo let prema usmeno dogovorenom načinu izvođenja, težina zrakoplova u polijetanju na posljednjem letu bila je u granicama dozvoljene, zrakoplov je bio registriran na četiri osobe, a u njemu je za vrijeme kobnog leta bilo pet osoba. Jedan od propusta bio je i neprijavljivanje manifestacije Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) koja je trebala izdati pisano odobrenje za organizaciju ovakve manifestacije.

Iako je prošla godina dana od ove kobne nesreće još uvijek nema rezultata istrage, a nadležnost nad istragom je postala misterija.

Iz Tužiteljstva BiH za Bljesak.info su rekli kako i dalje rade na istrazi, dok nam je obitelj stradalih ispričala kako im je to isto Tužiteljstvo reklo da slučaj više nije u njihovoj nadležnosti te da će biti proslijeđeno na Tužiteljstvo Hercegovačko neretvanske županije.

''Predmet koji se odnosi na avionsku nesreću u Mostaru, je u radu, te se vrše opsežna vještačenja, nakon čega će biti donesena tužiteljska odluka u predmetu'', rekao je za Bljesak.info Boris Grubešić rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH. U razgovoru sa obitelji Lovrić doznali smo da su bili pozvani prije otprilike četiri mjeseca u Tužiteljstvo BiH, nakon što su se istom u više navrata obraćali dopisima preko zakonskog punomoćnika radi dobivanja informacija o slučaju.
 
''U razgovoru sa tužiteljicom Dijanom Kajmaković , te u nazočnosti inspektora SIPA-e i osobnog odvjetnika, neslužbeno smo informirani da je istraga od strane Tužiteljstva BiH skoro pa završena, gdje je utvrđeno da slučaj ne pripada njihovoj nadležnosti, te da će predmet biti proslijeđen na Županijsko tužiteljstvo radi daljnjeg postupanja po istom'', rekla nam je obitelj Lovrić.
 
Više informacija možete pročitati u tekstu - Avionska nesreća kod Mostara: Gdje je nestala istraga?
Kopirati
Drag cursor here to close