Vatre

Gori u svim županijama - Helikopteri kod Olova

Šuma, trava i nisko rastinje gorjeli su na području Mostara, Čapljine, Čitluka, Konjica, Jablanice i Prozora u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 07. 2024. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH požari su zabilježeni u skoro svim županijama, a vatra je uglavnom zahvaćala nisko rastinje i šumu, priopćeno je iz Civilne zaštite FBiH.

U Srednjobosanskoj županiji požar na Osmanaginoj kosi i dalje je aktivan i proširio se prema planinskom dijelu Pršljeni u pravcu Kupresa, dok su ostala požarišta u općinama Bugojno i Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje, stavljena pod kontrolu. Gori i kraj Žepča.

U općini Olovo u Zeničko-dobojskoj županiji u tijeku je intervencija na gašenju šumskog požara koji je izbio u zahvatu lijeve obale rijeke Krivaje od područja Paska Luka.

Odmah po dobivanju odobrenja Predsjedništva BiH, helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od jutarnjih sati 31. srpnja 2024. godine upućeni su na područje općine Olovo u svrhu gašenja požara.

''Usprkos složenim meteorološkim uvjetima, veoma zahtjevnom vodozahvatu, koji dodatno otežavaju gašenje požara iz zraka, nadljudskim naporima pilota Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH ovaj požar je ugašen. Tijekom gašenja požara helikopteri OS BiH su utrošili 2,8 sati helikopterskih resursa i izbacili 12 000 litara vode na požarište'', navelo je Ministarstvo obrane BiH.

Foto: OS BIH / Požar kraj Olova

U Tuzlanskom kantonu na gašenju požara intervenirano je u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Lukavcu i Doboju Istok, priopćeno je iz Civilne zaštite FBiH.

Šuma, trava i nisko rastinje gorjeli su na području Mostara, Čapljine, Čitluka, Konjica, Jablanice i Prozora u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Trenutno je aktivan požar kraj Mostara.

U Širokom Brijegu gorjeli su šuma i nisko rastinje, dok je Vatrogasna jedinica Ljubuškog intervenirala u mjestu Studenica–Crnopod gdje su gorjeli trava, nisko rastinje vinova loza i cijevi za navodnjavanje. Opožarena je površina od 40.000 metara četvornih.

U mjestu Vitina gorjela je trava i nisko rastinje, a opožareno je oko 10.000 četvornih metara.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 12 intervencija, od kojih pet na gašenju niskog rastinja te jednu na gašenju pomoćnog objekta, jednu na gašenju skladišnih prostorija.

Iz Ministarstva obrane ranije je priopćeno da su helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za akcije gašenja požara iz zraka i mogu djelovati čim Ministarstvo sigurnosti dostavi zahtjev, a Predsjedništvo BiH odobri njihovo angažiranje. helikopteri su gasili požar kraj Bugojna.

Oružane snage BiH imaju na raspolaganju dvije posade i dva helikoptera za gašenje požara, raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i protupožarnim vedrima kapaciteta 1.000 litara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close