Dan žalosti

I građani BiH odali počast žrtvama u Parizu

Vijesti / Crna Kronika | 16. 11. 2015. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti u znak žaljenja za stradalima u terorističkim napadima u Parizu, a bh. građani su se u 12 sati minutom šutnje, učenjem Fatihe i na drugi prigodan način poklonili nedužnim žrtvama, kao što su to uradili i građani europskih država.

Ispred zgrade Veleposlanstva Francuske u Sarajevu brojne osobe iz javnog i kulturnog života BiH te drugi bh. građani su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali počast nastradalima. Danas su na svim institucijama BiH zastave spuštene na pola koplja.

Tamo gdje se ezani za podne-namaz uče u 12 sati, danas su učeni u 12.05 nakon što je takvo uputstvo izdao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović svim muftijama na području Islamske zajednice u BiH (domovini, mešihata i džemata u bošnjačkoj dijaspori).

Danom žalosti, BiH je izrazila žalost i suosjećanje s francuskim narodom nakon serije terorističkih napada u Parizu i pogibije nedužnih ljudi. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem državne zastave na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama svih institucija, na taj dan ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima.

U napadima terorista u Parizu 13. studenog na više lokacija ubijeno je 129 ljudi, a ozlijeđeno 352 od čega je 99 u teškom stanju.

Kopirati
Drag cursor here to close