beskućnik iz maroka

Identificiran napadač na policijsku postaju u Parizu

Vijesti / Crna Kronika | 07. 01. 2016. u 20:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarac kojeg su pripadnici francuske policije ubili jutros prilikom pokušaja da s nožem u ruci uđe u policijsku stanicu u Parizu identificiran je kao Salah Ali, rođen u Maroku.

Ali (21) je, kako je priopćeno, nosio papir sa zastavom Islamske države kao i lažni eksplozivni prsluk, a prilikom napada je uzvikivao "Alahu ekbar".

Izvori bliski istrazi rekli su agenciji AFP da je on 2013. bio osuđen zbog pljačke.

Istražitelji su utvrdili po otiscima prstiju da je riječ o Salahu Aliju - osuđenom prestupniku i beskućniku. Rođen je u Maroku 1995.

Kako je Reuters prenio, on je kod sebe imao parče papira sa zastavom ID i natpis na arapskom o preuzimanju odgovornosti za napad.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se vjeruje kako je on bio sam, te da u pokušaj napada nitko drugi nije uključen.

Prethodno je Reuters, pozivajući se na izjavu neimenovanog izvora u francuskoj policiji, javio kako je on na sebi imao lažni prsluk.

"Čovjek je imao prsluk, ali je bio lažan. Jedinice za deaktiviranje bombi su utvrdile da je (prsluk) bio lažan", naveo je neimenovani izvor.

AFP je ranije prenio izjavu očevica da su se u ulici Gut dor čula "dva do tri pucnja", a da je ulicu potom blokirala policija.

Napad se odigrao na godišnjicu napada na ureda satiričnog magazina Charlie Hebdo i samo nekoliko minuta pošto je francuski predsjednik održao govor u Parizu povodom obilježavanja te godišnjice.

Hollande je rekao da će "teroristička prijetnja" nastaviti opterećivati Francusku i pozvao na bolju suradnju francuskih službi sigurnosti kako bi se spriječili teroristički napadi.

"Suočeni sa ovim protivnicima, važno je da svaka služba - policija, žandarmerija, obavještajci, vojska - rade u savršenoj harmoniji, uz najveću moguću transparentnost i dijele informacije koje su im na raspolaganju", rekao je Hollande.

U govoru pripadnicima policije zaduženim za zaštitu zemlje od novih napada, Hollande je rekao da vlada donosi nove zakone i jača mjere sigurnosti, ali da je rizik od terorizma još visok.

U terorističkom napadu na sjedište Charlie Hebdoa 7. siječnja prošle godine poginulo je 11 zaposlenih i jedan policajac, a dvodnevno krvoproliće u regiji Pariza završeno je bilansom od 17 mrtvih, među kojima su bila tri policajca.

Kopirati
Drag cursor here to close