Opasnost

ISIL ima specijalistu za eksplozive u Europi, a tinejdžere privlače dobro smišljenom propagandom

Vijesti / Crna Kronika | 15. 11. 2015. u 16:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prsluci s eksplozivima koje su koristili napadači tijekom krvavog masakra u Parizu napravile su ruke vrlo vještog profesionalca koji bi i dalje mogao harati Europom, vjeruju sigurnosni i obavještajni stručnjaci, prenosi Tribune.

Svih sedam militanata nosili su identične prsluke s bombama i nisu nimali oklijevali prije nego su se raznijeli.

Za razliku od napad u Londonu 2005. kada su eksplozivi bili smješteni u ruksacima, napadači su u petak koristili vrstu samoubilačkog prsluka koji se inače povezuje s bombaškim napadima na Bliskom istoku.

"Takvi prsluci zahtijevaju ruke specijalca. Kako bi se izradio dobar i efektivan eksploziv potrebno je angažirato nekoga tko se stvarno razumije u taj posao", rekao je bivši šef obavještajne službe u Francuskoj za AFP.

"Takav specijalist je naviknut na rukovanje s eksplozivima, zna kako ih napraviti te ih postaviti na način da pojas ili prsluk nisu tako nezgrapni da se osoba ne može normalno kretati. Također, mora se napraviti tako da ne eksplodira slučajno."

Francuske vlasti tvrde kako su prsluci napravljeni od TATP-a ili aceton peroksida. Amaterima ih je lako napraviti u kućnoj radinosti, no vrlo su nestabilni.

U prslucima je također bila baterija, dugme za detonaciju i šrapneli koji maksimiziraju broj ozljeda.

"Ti prsluci nisu doneseni iz Sirije, jer što se više pomiču, rizici su sve veći. Lako je moguće da je osoba koja ih je načinila ovdje, u Francuskoj ili Europi, jedan ili više njih koji su to učili raditi na područjima koja kontroliraju militanti."

"Specijalist za eksplozive je prevrijedan, zbog čega nikada ne sudjeluje u napadima. Što ujedno znači da je on ovdje negdje i dalje prisutan, rekao je Alain Chouet, bivši ridektor francuske obavještajne agencije DGSE.

Stručnjaci tvrde da izrada takvih prsluka nipošto nije jednostavna te da se ne može napraviti u nekoliko dana. Potrebni su tjedni treninga i napornog rada, radi se o temeljitom i detaljnom poslu.

Islamska država privlači sve mlađe sljedbenike propagandom idealnom za tinejdžere

Svjedloci pokolja u Francuskoj tvrde kako su napadači koji su pucali po nevinim ljudima bili tek tinejdžeri. Upravo to sugerira činjenicu da su regruterske tehnike ISIS-a itekako učinkovite, piše Guardian.

Detalj koji posebno zgrađa u cijeloj pariškoj tragediji jest svjedočanstvo očevidaca nasilja koji tvrde da je nekoliko napadača bilo iznimno mlado, neki od njih tek 18 ili 15 godina. Slike tinejdžera koji vitlaju oružjem i ubijaju čovjeka za čovjekom šokantne su.

Dosad, jedini napadač koji je idenfiticiran ima 29 godina, i nije sasvim jasno jesu li opisi ostalih terorista zaista ispravni. No, činjenica je da su se mnogi složili da su napadači bili veoma mladi te da su podložni ispiranju mozga od strane ISIS-a, koji im prikazuje nekakav "gangsta-jihadi" stil života kako bi ih privukli.

Trend u napadima posljednjih se godina promijenio. Prije su stranci izvodili terorističke napade, no u posljednje vrijeme za njih su uglavnom odgovorni "domaći ekstremisti". I dalje nije poznato otkud dolaze svi napadači u Parizu, no to je vrlo bitno znati kako bi se predvidjele daljnje prijetnje po sigurnost.

Drugi je trend sve više mladih u militantnim redovima. Prije desetak godina prisutnost školarca u ekstremističkoj mreži bila je izvanredna stvar. Mnogi su se zgražali nad činjenicom da je u napadu na Londom 2005. sudjelovao i 19-godišnjak. Otad je broj tinejdžerskih džihadista porastao.

ISIS-ove propagandne snimke u kojima privlače mlade u svoje redove obično su kratki klipovi koji podsjećaju na križanca između video igre i trailera akcijskog filma. Propaganda obećaju i oružje, uzbuđenje i zajedništvo. Pričaju i o seksualnim prilikama, bilo kroz brak bilo kroz silovanje.

Vrlo brzo postaju spremni na ubijanje i nasilje. Ono što nitko još sa sigurnošću ne zna, a vrlo je zabrinjavajuće, jest broj mladih Europljana koji su otputovali u Siriju ili Irak, a koji će se vratiti naoružani kako bi ubili. Kako god bilo, daljnje informacije o napadačima koje će stizati pomoći će dati odgovor na to pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close