Tragedija

Jedan deminer poginuo, drugi teško ozlijeđen

Vijesti / Crna Kronika | 14. 09. 2015. u 14:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

PU karlovačka zaprimila je dojavu oko 9:20 sati o nesreći za vrijeme razminiranja na području Josipdola, u kojoj su ozlijeđena dvojica pirotehničara tvrtke 'Detektor' iz Vukovara. Provodili su razminiravanje u mjestu Sabljice Modruške, a obojica su s teškim tjelesnim ozljedama opasnim po život prebačeni u ogulinsku bolnicu.

"Obojica su prevezena u zdravstvenu ustanovu, te im je pružena liječnička pomoć. Sve okolnosti ovog događaja se utvrđuju", stoji u policijskom priopćenju, prenosi Index.

Ravnateljica ogulinske opće bolnice Jadranka Francetić izjavila je Hini da je jedan od pirotehničara životno ugrožen, te da su mu amputirane obje potkoljenice. "Pokušali smo ga transportirati za Zagreb, ali to nije bilo moguće pa se za njegov život bore u operacijskoj dvorani", kazala je ravnateljica. Ozljede drugog pirotehničara, dodala je, nisu toliko teške.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR) Dražen Jakopec potvrdio je Hini da su prilikom eksplozije mine ozlijeđeni pirotehničari iz vukovarske tvrtke 'Detektor'. Jakopec je kazao da mu je žao što se to dogodilo jer su pirotehničari mala zajednica u kojoj se svi dobro poznaju, ali da je nažalost njihov posao toliko opasan da su nesreće uvijek moguće.

"Na rubu smo plača, ali čujemo da su obojica operirana. Za jednog od njih znamo da je izvan životne opasnosti, a to se nadamo i za drugoga", rekao je Jakopec koji je telefonsku izjavu dao s mjesta nesreće, gdje zajedno s drugim predstavnicima HCR-a, prisustvuje očevidu kroz koji zajedno s policijom nastoje utvrditi što se točno dogodilo.

Pirotehničari su ozlijeđeni u eksploziji protupješačke mine. Jedan od pirotehničara imao je 26 godina, a drugi 37 godina. "Prema mojim informacijama do nesreće je došlo prije 9 sati, oko 8:40. Nažalost, kolega I. J. je podlegao ozljedama, prema informacijama koje ja imam na temelju toga što su kolege kontaktirale s bolnicom u Ogulinu.

Svakako želim izraziti sućut obitelji, a što se tiče drugog kolege (D.S.), zadnje informacije koje imam je da je on trenutno stabilno. Da li će biti potrebe da ga se prebaci u Zagreb na jaču skrb ovisi o stanju, koje se mijenja iz minute u minutu", kazao je za Index Stjepan Tadić iz Sindikata humanitarnog razminiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close