SIPA i UNO

Kinezi u BiH prodavali robu na crno pa izvlačili novac u Kinu

Vijesti / Crna Kronika | 24. 12. 2015. u 13:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U akciji pod kodnim nazivom "Kurir", čiji je cilj sprječavanje krijumčarenja novca iz BiH u Hrvatsku, a odatle u druge zemlje, privedeno je devet osoba, od kojih sedam državljana Kine i dva državljanina BiH, rekla je danas glasnogovornik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Kristina Jozić.

Jozić je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu istaknula da su ove osobe lišene slobode zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'Udruživanje radi činjena kaznenih djela', a u vezi sa kaznenim djelom 'Porezna utaja i pranje novca'.

Ona je dodala da je sedam osoba, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, predano uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH.

"Ove osobe osumnjičene su da su udruženim djelovanjem počinile kaznena djela 'Utaja poreza' i 'Pranje novca' tako što je više pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz različitih vrsta robe iz Kine od čega je veći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji", navodi Jozić.

Prema njenim riječima, novac su posredstvom suradnika državljana BiH nelegalnim putem prebacivali u Hrvatsku, a potom putem računa poslovnih banaka novac je prebacivan na njihove račune u Kini. Jozić je istaknula da su na ovaj način prebacili u Hrvatsku više od 23 milijuna KM, čime je proračun BiH oštećen za iznos veći od tri milijuna KM.

Ona je podsjetila da je akcija "Kurir" započeta u ponedjeljak, 21. prosinca, i da još traje, a danas se vrše pretresi na više lokacija. Prema njenim riječima, u okviru akcije pretreseni su stambeni i poslovni objekti, te magacinski prostori više pravnih osoba na 21 lokaciji na području Sarajeva, Orašja, Gradačca i distrikta Brčko, prenosi Srna.

Jozić je naglasila da su prilikom pretresa pronađeni i privremeno oduzeti razni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, kao i više od 220.000 eura, tri pištolja, razna vrsta poslovne i druge dokumentacije, više putničkih vozila, mobilni telefoni, računari.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević rekao je da su službenici Uprave i danas na terenu i da se nalaze u firmama kod 10 obveznika čiji su vlasnici kineski državljani.

"Trenutno se radi popis svih vrsta robe koja se nalazi kod ovih obveznika", kaže Kovačević i dodaje da će se na osnovu podataka o uvozu robe ovih osoba i popisa robe doći do ukupnih podataka o tome koliki je promet, u stvari, bio u BiH, a da nije evidentiran u poslovnim knjigama.

On je istaknuo da, prema dosadašnjim informacijama, postoje ogromni manjkovi i viškovi robe kod ovih poreznih obveznika, a po okončanju procedure imat će precizne podatke.

Prema njegovim riječima, od kolovoza 2014. do rujna ove godine, firme koje se nalaze na području Sarajeva, Tuzle, Gradačca i Orašja uvozile su kinesku robu u BiH koju su zatim prodavali "na crno" na tržištu BiH, a novac koji su dobili od robe pretvarali u eure i angažirali državljane BiH da novac iznesu u Hrvatsku u Županju, u iznosima od 50.000 eura do 100.000 eura i polagali na račune Unicredit banke, a odatle financijskim transakcijama u Kinu.

Kovačević je naglasio da će se nakon završetka svih aktivnosti znati koliko je utajeno poreza po osnovu PDV-a jer je roba prodavana "na crno", nakon čega će UNO protiv svih obveznika sastaviti izvještaj i proslijediti ga Tužiteljstvu BiH.

On je rekao da je UNO BiH u ovoj godini Tužiteljstvu BiH proslijedila 92 izvještaja o postojanju osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo iz oblasti neizravnih poreza, čime je proračun BiH oštećen za 54 milijuna KM, objavila je Srna.

Kovačević je istaknuo da je od uspostavljanja Uprave 2005. do 2015. godine Tužiteljstvu BiH proslijeđeno 1.268 izvještaja i njihovih dopuna gdje postoji osnova sumnje da je proračun BiH oštećen za 252 milijuna KM. "Mnogi od ovih izvještaja su već procesuirani, a veliki dio se nalazi u radu", rekao je on i dodao da je postignut veliki napredak od kada je formiran tim sastavljen od službenika UNO i Tužiteljstva BiH koji svakodnevno rade pojedinačno na svakom predmetu.

Šef Odjela za provođenje propisa UNO BiH Mehmedalija Osmić istaknuo je da su u ovim nelegalnim aktivnostima sudjelovali mnogi i da to ne traje od jučer.

Kopirati
Drag cursor here to close