Mjere

Klizište kod Kaknja: Ugrožene kuće, iseljene obitelji

Vijesti / Crna Kronika | 10. 03. 2017. u 09:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski operativni centar civilne zaštite Zeničko-dobojske županije priopćio je da je radi zaštite stanovništva odlučeno da se izvrši iseljavanje 13 obitelji iz devet stambenih objekata i dva druga objekta, ukupno 50 osoba, iz privatnih stambenih objekata u blizini novonastalog klizišta u naselju Malješ kod Kaknja, koje je aktivirano jučer.

Na tom klizištu su postavljeni reperi za praćenje pomjeranja, a nakon dolaska na mjesto klizišta geolog je predložio mjere koje će se već danas poduzimati na sanaciji klizišta.

Na kućama koje su trenutno ugrožene nema većih oštećenja, izuzev manjeg oštećenja fasade koje je nastalo nakon što su se tri kamena iz zone klizišta kotrljala do kuća. Sve obitelji koje su evakuirane su smještene kod rodbine, izuzev jedne koja je smještena u Motelu “Tiron” u Kaknju.

S obzirom na to da iseljenje iz domova znači i povećanje životnih troškova Općinski stožer civilne zaštite će svim obiteljima odobriti interventna sredstva. Stanje na klizištu rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište je za sada stabilno, dok je vodostaj akumulacije na Ribnici u porastu 12 centimetara tijekom posljednja 24 sata uslijed padavina.

Ekipe rade na sanaciji te akumulacije vode, koja se ispumpava jednom pumpom, a voda prolazi i kroz tunel. Uslijed aktivnosti na sanaciji stanja na tim lokalitetima promet se na dijelu autoputa A-1 i regionalnog puta R-445 u Donjim Tičićima odvija usporeno i uz signalizaciju.

Na području Tešnja u protekla 24 sata došlo je do povlačenja rijeka i do potupne stabilizacije stanja na poplavljenom području naselja Cerovac, Jelah Polje i Rosulje.

Ekipe civilne zaštite općine Tešanj na lokalitetu Jelah Polja djeluju preventivno prema zahtjevima lokalnog stanovništva, a u ostalim dijelovima ove općine se radi na sanaciji, uklanjanju i čišćenju nanosa.

Na području općine Kalesija došlo je do reaktiviranja dva klizišta. U naselju Gornji Rainci klizište ugrožava jedan stambeni objekt, a u naselju Petrovice ugrožava voćnjak.

Kako je priopćeno iz Županijske uprave civilne zaštite Tuzlanske županije, reaktivirano je i klizište na području općine Gradačac u naselju Toke-Kerep, koje ugrožava jedan stambeni objekt.

Na području općine Doboj-Istok još je na snazi stanje prirodne nesreće zbog poplava, a pod vodom je oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih objekata.

Također je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju, na području općine Gračanice, poplavljeno. Putna komunikacija Donja Orahovica-Petrovo je pod vodom, a trenutno se prometuje jednom trakom na vlastitu odgovornost.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 6 sati iznosio je 395,00 cm, navode iz KUCZ-e TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close