Suradnja

Mihajlica u Beogradu: Napad u Zvorniku nije iznenađenje

Vijesti / Crna Kronika | 08. 05. 2015. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici parlamentarnih odbora za unutarnje poslove i sigurnost iz Srbije i BiH razgovarali su u petak u Beogradu o intenziviranju suradnje u oblasti sigurnosti, posebno u borbi protiv terorizma.

''Srbija je nakon terorističkog napada u Zvorniku sve svoje kapacitete stavila na raspolaganje, kako bi takvi događaji u buduće bili spriječeni'', poručila je danas predsjednica Odbora Skupštine Srbije za obranu i unutarnje poslove Marija Obradović.

"Vrlo je važno da pokažemo snažan otpor i jedinstven nastup protiv takvih pojava u regiji", napomenula je Obradović nakon sastanka s predsjednikom Odbora parlamenta BiH za sigurnost Milankom Mihajlicom.

Na sastanku je zaključeno da se suradnja tih odbora, kao i institucija dvije zemlje u oblasti sigurnosti intenzivira, jer je terorizam globalna prijetnja.

Obradović je pojasnila kako je sastanak održan u okviru protokola o suradnji Skupštine Srbije i Skupštine Republike Srpske, te da je na njemu okvirno dogovoreno da tijekom jeseni bude organiziran još jedan susret članova tri odbora kako bi razgovarali o sigurnosnim izazovima u regiji, a u to bi bili uključeni i predstavnici izvršene vlasti, stručnjaci...

"Vrlo je važno da razmijenimo iskustva. Intenziviranje odnosa može značajno da doprinese miru u regiji i smanjenju opasnosti od sigurnosnih izazova", poručila je Obradović.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Republici Srpskoj nakon događaja u Zvorniku, Mihajlica je rekao kako je on, iako nije bio iznenađenje za tamošnje građane, narušio sigurnost i sigurnosnu situaciju u BiH, ali i u regiji.

"U posljednje vrijeme imamo uočene aktivnosti u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, tako da to nije slučajno", rekao je Mihajlica i dodao da institucije RS čine sve da se na adekvatan način obračunaju s teroristima i terorističkim skupinama koje postoje.

Napomenuo je kako je potrebno da se ojača koordinacija institucija BiH s institucijama u Srbiji kako bi se umanjila mogućnost izvođenja terorističkih djelovanja.

"Posebno je važno i danas smo o tome razgovarali da se suradnja dva odbora i institucija dvije zemlje u oblasti sigurnosti intenzivira, jer je terorizam globalna prijetnja", poručio je Mihajlica, prenosi Tanjug.

Istodobno, i6 osoba za koja postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela terorizam i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala, koje su privedene u Specijalno tužiteljstvo Republike Srpske, ispitana su, a za njih osam je predložen pritvor, potvrđeno je Srni iz Tužiteljstva RS-a.

Pritvor je predložen za Latifa Hukića, Samira Redžića, Muharema Borovca, Omera Topovčića, Mehmeda Husakovića, Abdulaha Pašića, Alije Plehančića i Ibrahima Turgušića.

Glasnogovornica Specijalnog tužiteljstva Republike Srpske Dragica Tojagić rekla je Srni da će oni biti predati suci za prethodni postupak Posebnog odjela za organizirani kriminal Okružnog suda u Banja Luci.

Tojagić je dodala kako je određivanje pritvora predloženo zbog bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti i izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, zbog bojazni da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, kao i zbog same težine kaznenog djela.

Kopirati
Drag cursor here to close