Općinski sud u Sarajevu

Mulaliću i Bilalu pet godina zatvora za razbojništvo nad pripadnicima LGBTIQ zajednice

Mulaliću je izrečena presuda nakon što je s Tužiteljstvom Sarajevske županije sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdila je odvjetnica oštećenih Đana Dalač.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 06. 2024. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Sarajevu osudio je Irfana Mulalića na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri godine te Ishaka Bilala na godinu dana zatvora jer su u nekoliko navrata izvršili kaznena djela razbojstva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice, potvrđeno je Detektoru.

Mulaliću je izrečena presuda nakon što je s Tužiteljstvom Sarajevske županije sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdila je odvjetnica oštećenih Đana Dalač.

Jedinstvena kazna

Tužitelj Tužiteljstva Sarajevske županije Nermin Keranović pojasnio je kako je Mulaliću sredinom lipnja izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine zbog kaznenih djela razbojstvo i ucjena, počinjenih u stjecaju u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Dodao je kako se osuđeni Mulalić nalazi u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

"Prilikom zaključenja Sporazuma o priznanju krivnje Tužiteljstvo se vodilo stavom oštećenih i svim okolnostima koje je cijenilo kako opravdavaju pregovaranje o krivnji. Optuženi su priznali izvršenje kaznenih djela na način opisan u optužnici", kazao je tužitelj Keranović.

On je izjavio kako je Općinski sud u Sarajevu krajem svibnja 2024. Bilala proglasio krivim za razbojstvo, a njegov odvjetnik Amir Hadžić potvrdio je kako je i on potpisao sporazum, nakon kojeg mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Detektor je ranije pisao kako je protiv njih potvrđena optužnica, prema kojoj je Mulalić od sredine listopada 2023. godine pa sve do uhićenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gay i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt s tri homoseksualna muškarca.

Ucjene

"Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac. Od oštećenih je uzimao pin-kodove kreditnih kartica, s kojih je podizao novac. U jednoj od ovih radnji sudjelovao je i optuženi Ishak Bilal", ranije je navelo Tužiteljstvo SŽ.

Prema optužnici, Mulalić je ucjenjivao jednog od oštećenih time kako će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orijentaciju ako mu ne da novac.

Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku s natpisom "Special police".

Na ovaj način Mulalić i Bilal su stekli i nezakonitu korist od oko 800 maraka.

Diskriminacija

Općinski sud u Sarajevu donio je 2022. prvostupanjsku presudu za diskriminaciju protiv tadašnje županijske zastupnice Samre Ćosović-Hajdarević, jer je na svom Facebook profilu napisala kako "LGBTIQ osobe treba izolirati i skloniti iz društva".

Detektor je ranije objavio dokumentarni film "Četiri zida" o posljedicama napada na članove LGBTIQ zajednice u BiH i Srbiji, te zastrašivanjima s kojima se suočavaju.

Film donosi pogled na položaj LGBTIQ zajednice u BiH i regiji, koji je nerijetko i dehumanizirajući zbog sve učestalijeg govora mržnje, prijetnji i napada usmjerenih na ovu zajednicu od različitih desničarskih skupina, huligana, političara i društva.

Kopirati
Drag cursor here to close