Suđenje se nastavlja

Novi detalji na suđenju za zločine u Trusini

Vijesti / Crna Kronika | 03. 11. 2014. u 10:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), Tužiteljstvo BiH je u sudski spis uložilo dokumente kojima nastoji osporiti dokaze što ih je provela Obrana optuženog Nihada Bojadžića.

Tužitelj Emir Neradin je u spis uvrstio pohvale za 25 vojnika koje je optuženi Bojadžić, kao zapovjednik, potpisao 1994. godine. Prema dokumentima koji su ranije uloženi, do 1994. godine Bojadžić je bio zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda 'Zulfikar' Armije BiH (ABiH). Odred je 1994. prešao u Četvrti korpus (ABiH), a naziv mu je promijenjen u Četvrti izviđačko-diverzantski bataljon.

Među pohvaljenim vojnicima, kako je rekao tužitelj, nalaze se i svjedoci Tužiteljstva BiH koje je Obrana tijekom suđenja diskreditirala tvrdnjom da su u studenom 1993. godine sudjelovali u maltretiranju zarobljenika. Bojadžićeva Obrana je u prigovoru navela kako uloženi dokumenti nisu relevantni.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. travnja 1993. sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima odreda 'Zulfikar', te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku brigade 'Neretvica' ABiH.

Prema optužnici, u napadu ABiH na Trusinu ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Suđenje se nastavlja 10. studenog, objavio je Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close