Sinaj

Novi napad ISIL-a: Sedmero poginulih, 15 ranjenih

Vijesti / Crna Kronika | 08. 04. 2016. u 10:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje petorica egipatskih vojnika, jedan časnik i jedna žena poginuli su na Sinaju kada su u dva odvojena incidenta napadnuti oklopni transporteri, objavili su vojni i bolnički izvori. Islamska država preuzela je odgovornost za napade putem nekoliko internetskih stranica, prenosi Hina.

Nekoliko eksplozivnih naprava postavljeno je uz cestu u Rafahu i Sheikhu Zuwayedu i daljinski aktivirano kada su cestom prolazila vojna vozila. Kako se navodi pored sedmero poginuli je i 15 ranjenih.

Egipat se bori protiv pobune koja se sredinom 2013. razbuktala nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva, najstarijeg egipatskog islamističkog pokreta. U pobuni, koju predvodi Pokrajina Sinaj, egipatski ogranak IS-a ubijene su stotine vojnika i policajaca, a meta napada su i zapadni ciljevi diljem zemlje.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, bivši oficir koji je predvodio svrgavanje Mursija, smatra islamističku pobunu egzistencijalnom prijetnjom za Egipat, saveznika SAD-a. IS kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije, a prisutna je i u Libiji koja graniči s Egiptom.

Kopirati
Drag cursor here to close