Nabavka i prodaja

Optužnica: Saznajte tko su osobe koje su krijumčarile oružje i streljivo u BiH

Vijesti / Crna Kronika | 09. 07. 2016. u 10:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH optužilo je sedam osoba za nabavku, krijumčarenje i prodaju na crnom tržištu oružja i streljiva, koje se koristi u izvršenju kaznenih djela.

Optužnica je podignuta protiv Izeta Redžovića (46), državljanina BiH i Srbije, Harisa Hodžića (33), Mustafe Šemića (57), Nikole Pandže (59), Muhameda Mehmetija (38), Mensada Sijarića (55), svi državljani BiH i Marija Prce (38), državljanina BiH i Hrvatske.

Oni su optuženi da su u više navrata ilegalno nabavljali oružje, uglavnom pištolje, raznih proizvođača i kalibara, zajedno sa streljivom, koje su u skrivenim mjestima u vozili, krijumčarili sa ciljem dalje prodaje na ilegalnom tržištu, gdje oružje nabavljaju osobe koje ga koriste prilikom izvršenja kaznenih djela.

Optužnica ih tereti i da su oružje krijumčarili iz BiH na područje Srbije, i Njemačke, i na taj način ostvarili značajnu imovinsku korist, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH, prenosi Srna.

Prilikom pretresa kuće i prostorija koje koriste Pandža i Prce pronađeno je više desetina komada oružja, pištolja, pušaka, prigušivača i veća količina streljiva koja je zaplijenjena.

Izeta Redžovića optužnica tereti da je organizirao grupu ljudi, a s ciljem posredovanja u međunarodnom krijumčarenju oružja bez potrebnih dozvola i odobrenja, dok su Hodžić, Šemić, Pandža, Sijarić, Prce i Mehmeti optuženi da su kao pripadnici organizirane grupe sudjelovali u krijumčarenju oružja i streljiva.

Tužiteljstvo BiH navodi da se, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, intenzivno bori protiv krijumčarenja oružja i streljiva jer se ovo oružje na crnom tržištu najčešće koristi prilikom izvršenja raznih kaznenih djela, te se na taj način izravno ugrožava sigurnost građana BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close