Lisice

Osmica i Debevec prisluškivali tužitelje i suce

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić prisluškivali su suce i tužitelje.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 12. 2023. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dvojica osumnjičenih dokazima prikupljenim su počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivali suce Suda BiH i zaposlene radnike Tužiteljstva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužiteljstva BiH i Suda BiH'', rekao je Milanko Kajganić, glavni državni tužitelj o uhićenju bivšeg čelnika OSA-e, Osmana Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Prisluškivanja

Naveo je kako ''nema dokaza da su vršene prisluškivanja prema političkim ličnostima i strankama''. Rekao je da će se sve informacije provjeriti.

Potvrdio je da je uhićena odvjetnica Vasvija Vidović jer je pokušala iznijeti mobitel od jednog osumnjičenog.

''Lišena slobode što postoji sumnje krivičnog djelo sprečavanje dokazivanja. Osobe lišene slobode bit će predane postupjaućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim koracima na osnovu sadašnjeg spisa i na osnovu dokaza'', rekao je i dodao kao će tužitelj predložiti određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumnjičene.

Odvjetnica će tužiti ministra

Istodobno, odvjetnica Senka Nožica najavila je tužbu protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića koji je potvrdio medijima da je uhićena

''Vasvija Vidović je privedena i nadamo se da će vrlo brzo izaći, a ja nisam ni uhapšena ni privedena. Nešić je zloupotrijebio svoj položaj i dao informaciju koju nije provjerio. U najmanju ruku je to uradio zlonamjerno, ja niti branim gospodina Osmana Mehmedagića, niti sam njegov odvjetnik, niti sam bila u SIPA-i , niti imam ikakve veze s ovim slučajem'', kazala je za Avaz Nožica te dodala kako Nešiću treba afera.

''Šta je to drugo nego stvaranje afere, stvarno sramno. Ja ću ga tužiti za klevetu pa neka onda objasni na sudu odakle mu informacija'', navela je Nožica.

Ured disciplinskog tužitelja je nakon uhićenja Ranka Debevca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, podnio zahtjev za njegovu suspenziju, naveli su iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Ured je ovaj zahtjev podnio nakon što je Državno tužiteljstvo obavijestilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) o donesenoj naredbi za provođenje istrage protiv Debevca.

Na osnovu ovog zahtjeva, Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo će donijeti odluku.

Kopirati
Drag cursor here to close