Francuska

Pet vojnika poginulo pod lavinom u Alpama

Vijesti / Crna Kronika | 18. 01. 2016. u 18:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet francuskih vojnika poginulo je pod lavinom tijekom vježbe na Alpama. Lavina se pokrenula u blizini Valfreusa, nedaleko od talijanske granice, gdje je pedesetak vojnika sudjelovalo u vježbi.

Psi tragači i helikopteri odmah su započeli potragu za vojnicima. Prošlog su tjedna dva učenika i jedan ukrajinski turist poginuli pod lavinom u Les Deux Alpes, udaljenom 124 kilometra. Nastavnik je sada pod istragom zbog ubojstva iz nehaja jer je očigledno odveo učenike na zatvoreno skijalište kratko prije nego što se lavina pokrenula.

Obilne sniježne padavine odnedavno su zahvatile tu regiju. Spasitelji su odmah pronašli desetak vojnika i priopćili su da su oni lakše ozlijeđeni. Petporica poginulih doživjela su, međutim, srčani udar, prenosi BBC.

Vojnici su skijali u regiji Petit Argentier na visini od 2.200 metara kada ih je zahvatila lavina neposredno prije 14 sati u ponedjeljak, navodi se u izvještajima lokalnih medija. U nepotvrđenim izvještajima se navodi da su oni bili pripadnici Druge inžinjerijskeregimente sa sjedištem u Saint-Christolu u južnoj Francuskoj. Oni su bili na obuci u francuskom nacionalnom centru za planinsko ratovanje u Modaneu.

Svi vojnici koji su sudjelovali u vježbi nosili su sustave za uočavanje lavina a spasitelji su došli na mjesto nesreće u roku od nekoliko minuta, navodi se u medijskim izvještajima. Dvojica koja su spašena prebačena su u bolnicu jer su patili od hipotermije.

‘’Oklonosti nesreće za sada nisu potpuno jasne‘’, izjavio je major Herve Pujol iz spasilačkog tima CRS za BFM-TV.

‘’Još pokušavamo spasiti i prebrojati sve koji su u toj regiji kako bismo saznali ima li još ljudi koji su zatrpani‘’, kazao je. Očekuje se da policija u Lyonu pokrene isrtragu, a ministar obrane Jean-Yves Le Drian posjetit će mjesto nesreće u utorak.

Kopirati
Drag cursor here to close