Nakon zračnih napada

PKK upozorio: Primirje s Turskom više nije na snazi

Vijesti / Crna Kronika | 26. 07. 2015. u 06:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kurdski pobunjenici priopćili su u subotu da uvjeti za očuvanje primirja s Turskom više nisu na snazi, nakon što su turski ratni avioni bombardirali njihovo uporište na sjeveru Iraka.

‘’Uvjeti za očuvanje prekida vatre su eliminirani’’, priopćile su Narodne obrambene snage (HPG), vojno krilo Radničke stranke Kurdistana (PKK). U priopćenju se osuđuje "agresivni (čin) rata" koju je počinila Turska i najavljuje "otpor", prenosi agencija AFP.

‘’Suočeni s ovom agresijom, imamo pravo da se branimo i da pružimo otpor. Obrana naše slobode i demokracije je dužnost koju imate pred sobom’’, navodi se u priopćenju HPG. Vojno krilo PKK je bombardiranje meta na sjeveru Iraka okarakteriziralo kao "najozbiljniju vojnu i političku grešku", turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće stranke.

Godine pregovora bolje od jednog sata rata

Dvije strane su, do sada, uglavnom poštovale krhko primirje, uspostavljeno 2013. godine, navela je francuska agencija.Iz HPG-a, u međuvremenu, je priopćeno da je jedan od boraca PKK-a na sjeveru Iraka, Onder Aslan, poginuo u zračnim udarima, dok su trojica "gerilaca" ranjena.

Rukovodstvo iračkog Kurdistana osudilo je zračne udare Turske na položaje PKK u toj autonomnoj oblasti na sjeveru Iraka. Predsjednik autonomne kurdske oblasti u Iraku Masud Barzani razgovarao je telefonom s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i "izrazio nezadovoljstvo zbog opasnog nivoa koji je situacija dosegla", navodi se u priopćenju.

Barzani je rekao da je "mir jedini način za rješavanje problema i da su godine pregovora bolje od jednog sata rata", stoji u priopćenju. Davutoglu je izjavio da je Barzani izrazio "solidarnost" s operacijom, kada je s njim razgovarao.

U petak, istog dana kada je Turska prvi put bombardirala položaje Islamske države u Siriji, turski avioni su, također, gađali položaje PKK u Iraku. Ta organizacija već dugo vremena ima kampove u planinama u iračkom Kurdistanu, blizu granice s Turskom.

Prosvjedi i u Francuskoj

Više od 1.000 Kurda i Turaka iz redova ljevice prošetalo je u subotu ulicama Pariza u znak prosvjeda zbog zračnih udara Turske na položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka. Na jednom od plakata koji su nosili sudionici marša, koji su prošetali od željezničke stanice do Trga Republike, pisalo je: "Gađati PKK znači surađivati sa Daešom".

PKK je skraćenica za Radničku stranku Kurdistana, čiji su pripadnici pomagali u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država, koja se u Francuskoj označava kao "Daeš", podsjeća agencija AP.

Protestna šetnja je izvorno trebala biti održana zbog samoubilačkog bombaškog napada IS-a koji se dogodio u ponedjeljak u gradu Suruču na jugoistoku Turske, u kojem je poginulo 32 ljudi, ali su zračni udari turske vojske na kampove PKK u Iraku promijenili plan organizatora.

Kopirati
Drag cursor here to close