Uvodne riječi

Počelo suđenje Nikoli Zovki i drugima za zločine na području Čapljine

Vijesti / Crna Kronika | 28. 10. 2015. u 17:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Nikoli Zovku, Petru Krndelju, Kreši Rajiču i Ivici Čuturi započelo je pred Državnim sudom čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužiteljstva BiH i obrana.

Tužitelj Stanko Blagić istaknuo je u uvodnoj riječi da će dokazati van svake sumnje da su Zovko, Krndelj, Raič i Čutura krivi za ubojstva, maltretiranja i nezakonita uhićenja Bošnjaka na području općine Čapljina.

“Časni sude, uvjereni smo da ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima uspjeti dokazati da su optuženi počinili ova djela i da su njihove radnje temeljene isključivo na diskriminatorskom odnosu, zbog etničke pripadnosti žrtava”, rekao je Blagić.

Zovko, bivši načelnik Policijske stanice Čapljina, Krndelj, zapovjednik te stanice, Rajič, zapovjednik voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, i Čutura, aktivni policajac i rukovoditelj sektora u Domanovićima, optuženi su za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene u srpnju 1993. godine.

U optužnici se navodi da su pripadnici Policijske stanice Čapljina, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci HVO-a 19. srpnja 1993. sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri civila Bošnjaka.

Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi što nisu kaznili podređene pripadnike civile i vojne policije koji su počinili ubojstva. Tijekom iste akcije, kako se navodi u optužnici, policajci su jednog ranjenog civila doveli u Policijsku stanicu Čapljina, gdje su ga udarali i psihički maltretirali, prije nego što je odveden u ambulantu a zatim u logor Gabela.

Zovko, Krndelj i Čutura su optuženi i za nezakonito uhićenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor Gabela u srpnju 1993. godine.

Branko Karadeglić, koji brani optuženog Čuturu, u uvodnoj riječi je kazao da je optužnica “manjkava” i “tendenciozna”.

“Ovaj čovjek nema poroka, on je otac četvero djece iz stabilne obitelji. Čitav radni vijek je policajac i nema mrlje. Najveći udarac ovoj optužnici je sam život i to da je ovaj čovjek i dalje rado viđen u zajednici gdje živi”, rekao je Karadeglić.

Obrane ostale trojice optuženih nisu iznosile uvodnu riječ, kazavši da će to učiniti nakon što Državno tužiteljstvo izvede sve dokaze. Pravi svjedok će biti ispitan 11. studenog, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close