Kratko i bučno

Potres kod Mostara - osjetili?

Vijesti / Crna Kronika | 20. 09. 2024. u 22:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini večeras je zabilježen potres oko 22:39 sati. EMSC trenutno nema seizmičkih podataka o jačini potresa.

Komentatori na EMSC pišu kako je potres trajao kratko i da je bio s puno buke.

''Tutanj i kratko'', ''U dubini kratko tutanj'', ''Dosta bučno ali lagano podrhtavanje'', ''Osjetilo se kao da je u daljini zabrujalo''. No sudeći po komentarima potres se osjetio i na jugu Hrvatske. korisnici iz Jelse pišu kako je lagano zatutnjalo, te da se osjetio i na Visu.

Posljednjih nekoliko dana zabilježeno je nekoliko potresa u BiH. Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini granice s Crnom Gorom, 18. rujna, nakon dva sata ujutro, detektiran je potres jačine 2.3 stupnja.

Dva dana prije toga 16. rujna potres je pogodio BIH, a epicentar je u blizini Sarajeva. Magnituda potresa iznosila je 2,2 stupnja Rihtera, dok je intenzitet u epicentru je iznosio III stupnja Merkalijeve ljestvice.

Pročitajte i -> Potresi u BiH kroz povijest: Mostar će 'zapamtiti dan 1. augusta 1907.' 

Prošle godine je prof. Hazim Hrvatović, dopisni član ANUBiH za medije rekao kako je BiH u seizmički aktivnom području te da je najopasnije što se tiče potresa područje Hercegovine od Livna do Trebinja.

"Drugo je područje Banja Luke, područje Zenica-Žepče. Područje Tuzle. U području Sarajeva očekivana magnituda je oko 5, kao i za Tuzlu. Na novim karata visokom riziku je i područje Brčkog, Orašja, područje od Zvornika i Bijeljine, što na ranijim kartama nije bio slučaj. Na toj karti najveći je rizik na potezu od Mostara do ušća Neretve i bočno prema Ljubuškom i na istok prema Stocu".

Hrvatović je naveo da je svaka država u EU obvezna da svako pet godina da novu kartu procjene opasnosti od rizika.

"U BiH je nadležnost na entitetima. Dva seizmološka zavoda koji rade koliko mogu. Treba puno sredstava uložiti za nabavku opreme, obradu podataka i obuku kadrova". 

Na području Bosne i Hercegovine godišnje bude zabilježeno stotinjak potresa slabijeg i jačeg intenziteta. Najkritičnija područja su istočna i zapadna Hercegovina, centralni dio Bosne i područje oko Banja Luke.

 Amra Krehić, viša samostalna referentica u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, izjavila je ranije za medije da su svi potresi koji se događaju na području Bosne i Hercegovine generirani zbog podvlačenja afričke pod europsku ploču. 

Kopirati
Drag cursor here to close