Usjek

Povratniku kod Kotor Varoši urezali "četiri S" na stomaku

Vijesti / Crna Kronika | 15. 07. 2015. u 06:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nerku Hanifića (40), povratnika u Vrbanjce kod Kotor Varoši, napala su jutros trojica maskiranih napadača koji su ga potom pretukli, i oštrim predmetom mu na stomaku urezali znak “četiri S”.

Napadači su ga presreli u 4.30 sati kada je jutros krenuo u nabavku robe za trgovački objekt koji posjeduje, a napad se dogodio u mjestu Usjek, općina Kotor Varoš, javlja Avaz.

Prilikom napada Hanifić je zadobio ozlijede glave i tijela, liječnička pomoć mu je pružena u Univerzitetsko Kliničkom centru Banja Luka.

O svim okolnostima događaja obaviješten je dežurni tužitelj Okružnog tužiteljstva Banja Luka, koji je naložio da se poduzmu sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere navoda prijave i utvrđivanja činjeničnog stanja, a u skladu s kojim će se odrediti o kojem krivičnom djelu se radi.

Nakon ovog napada reagirao je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić koji je naglasio kako očekuje hitnu reakciju policije povodom napada na povratnika Nerku Hanifića.

"Očekujem hitnu reakciju policije i da pokaže svoju efikasnost i u situacijama kada su Bošnjaci napadnuti i kada im se čini nepravda, a ne samo kada treba Bošnjake proganjati za nešto što netko misli da bi oni učini na ovom prostoru", rekao je Salkić za Fenu.

On ističe da, koja god je osoba u pitanju u ovom slučaju i bez obzira na njenu nacionalnost, ozljede koje su nastupile zahtjevaju ozbiljnu analizu cjelokupnog sigurnosnog sustava u ovom bh.entitetu te stanja i položaja njenih građana.

"Imamo česte incidente koji, možda, i nisu samo incidenti", rekao je Salkić.

Koalicija "Prvi mart" zatražila je od nadležnih institucija hitnu istragu napada na povratnika Nerka Hanifića s područja općine Kotor-Varoš, koji je jučer, kako je priopćeno, bio metom divljanja i napada.

"Smatramo krajnje problematičnom činjenicu da su politički predstavnici u Sarajevu ostali nijemi na ovaj napad, te tražimo da se svi očituju o konkretnom slučaju i izvrše pritisak kako bi se priveli počinitelji napada koji su Hanifiću, prema navodima medija, urezali '4 S' na stomaku", priopćeno je iz Koalicije.

"Prvi mart" poziva na zaustavljanje svih oblika etnički ili vjerski motiviranog nasilja, te traži od zajednice da reagira i djeluje na zaštiti povratnika koji dolaze iz brojno manjinske skupine.

Kopirati
Drag cursor here to close