vatrena stihija

Požar stigao do kuća na Pelješcu, upućene dodatne snage

Vijesti / Crna Kronika | 22. 07. 2015. u 14:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar na Pelješcu se širi i vatra ide prema Ponikvama, a u opasnosti je zaselak Zabrđe gdje vatrogasci pokušavaju obraniti kuće, rekao je u srijedu poslijepodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

''Cesta preko Pelješca je zatvorena, a požar je došao do zaseoka Zabrđe u kojem se vatrogasci bore sa vatrenom stihijom u obrani kuća'', rekao je Cvjetinović te dodao kako su na terenu i dva helikoptera koja pomažu u gašenju.

Na Pelješcu od ponedjeljka navečer gore dva požara u kojima je stradalo više od 800 hektara birove šume, veliki broj vinograda, jedna vinarija te veliki broj domaćih životinja.

Na požarište na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u srijedu oko podneva upućene su dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a), a gašenje požara otežava velika količina dima, priopćio je MORH.

Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair, dva aviona Airtractota i dva helikoptera Mi-8 MTV, javlja Hina.Drugi požar na otoku Kurčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan Canadair i jedan Airtarctor.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 satnik Stjepan Jović, koji sudjeluje u gašenju požara u Ponikvama na Pelješcu rekao je da je požar još aktivan te se prebacuje na više manjih prostora, a gašenje otežava velika količina dima.

"Iz helikoptera djelujemo po rubnim prostorima i izdvojenim žarištima. Velika je visinska razlika od uzimanja i mjesta ispuštanja vode, more gdje uzimamo vodu je nešto udaljenije tako da nam krug do slijedećeg "bacanja" traje oko osam minuta", istaknuo je Jović.

Hrvatski telekom (HT) priopćio je u srijedu da je na području Lastova oko 15 sati uspostavljen telekomunikacijski promet te korisnici ponovo mogu nesmetano koristiti usluge. Prekid je nastao uslijed požara i oštećenja svjetlovodnog kabela na Korčuli.

HT ističe da su na dijelovima poluotoka Pelješca još moguće poteškoće u korištenju mobilne telefonije jer je uslijed požara na lokaciji Trstenik izgorjela jedna bazna postaja. Na ostalim lokacijama njihove službe su jučer osigurale dodatne agregate koji omogućavaju nesmetan rad baznih postaja, u slučaju eventualnog prestanka napajanja.

Požar na Korčuli planuo je u subotu popodne, 18. srpnja, u Smokvici, dok su na Pelješcu dva požara planula u ponedjeljak navečer. Požari su i dalje aktivni, a na terenu je više od 300 vatrogasaca kojima pomažu protupožarne Zračne snage Oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close