Još aktivan

Požar u Konjicu se širi prema minskom polju

Vijesti / Crna Kronika | 09. 11. 2015. u 11:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjim informacijama sa mjesta požarišta u Konjicu, doznajemo da se požar razdvojio na dva dijela.

Prvi dio požarišta je prema planini Ljubina, gdje je teren zbog visoke bukove šume i miniranog područja veoma nepristupačan, dok je drugi dio, na lokaciji iznad mjesta Bijele, pristupačniji i Vatrogasna jedinica PVP Konjic kao i radnici "Šumarstva Prenj“ rade na sanaciji istog.

''Požar na desnom krilu ide prema minskom polju i ulazi u opasnu zonu za gašenje. Na terenu su vatrogasci, sva potrebna mehanizacija'', rečeno je iz konjičke Vatrogasne postrojbe za Bljesak.info.

Kako je jutros javila Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanske županije u požaru je jučer izgorjelo 12 hektara šume.

Danas 08.11.2015 iz PVJ primijetili smo da je aktiviran požar u predjelu Ljubine.Na teren izašli vatrogasci sa vozilom za šumske požare.Desni krak požara se kreće prema Gluhom dolu i ne moze mu se pristupiti zbog mina.Lijeva strana je lokalizovana,ali zbog velikog nagiba postoji mogućnost širenja požara.Danas opozarena površina iznosi oko 12 hektara.Sumar Tresnjo je obavio vizualnu procjenu opozarene površine.

Posted by Vatrogasci Konjic on 8. studeni 2015

Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Husein Hodžić, kazao nam je kako je razmatrana mogućnost angažiranja helikoptera Oružanih Snaga BiH, no da su došli do zaključka da za istim neće biti potrebe, jer bi zbog nepristupačnosti terena, visoke bukove šume kao i velike koncentracije dima, rezultat bio minimalan.

Hodžić je, također, istakao da bi eventualno do večeras mogli ugasiti jedan dio požara.

Kopirati
Drag cursor here to close