Imena

Republika Srpska: 247 osoba upisano u registar pedofila

Ministar je podsjetio da je u Republici Srpskoj 2018. godine uspostavljen Registar osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 09. 2024. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je u četvrtak Srni da je u registru pedofila u Srpskoj upisano 247 osoba i da se podaci vode trajno.

Različite kazne zatvora 

"Kada je riječ o rasponu kazni za krivična djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djeteta, Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisane su različite kazne zatvora u najdužem trajanju do 30 godina", rekao je Bukejlović.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj 2018. godine uspostavljen Registar osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Bukejlović je istaknuo da u Republici Srpskoj ne može boraviti osoba pravomoćno osuđena za krivična djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, a da nije upisana u registar pedofila koji se vodi pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske.

On je naveo da je za kvalificirane oblike pojedinih krivičnih djela, kao što je obljuba s djetetom mlađim od 15 godina, moguće izreći kaznu doživotnog zatvora.

Nužna suradnja 

Bukejlović kaže da je nužna suradnja na svim nivoima radi osiguravanja zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorištavanja te sprečavanja osoba pravomoćno osuđenih za navedeno krivično djelo kako ne bi ponovo izvršile isto ili slično krivično djelo.

"S obzirom na to da se radi o krivičnim djelima koja uključuju najugroženije kategorije društva, odnosno djecu, ovaj ozbiljan društveni problem zahtijeva suradnju sa svim nivoima i organima vlasti", istaknuo je Bukejlović.

On je podsjetio da, prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske, izrečena kazna zatvora do jedne godine ne može biti zamijenjena novčanom.

"Izrečena kazna zatvora do jedne godine ne može biti zamijenjena novčanom kaznom i to za krivična djela trgovina djecom, udruživanje radi vršenja krivičnih djela trgovine ljudima i djecom, zatim krivična djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, kao i na počinitelje koji su ranije dva ili više puta osuđeni za isto krivično djelo", rekao je Bukejlović.

Kopirati
Drag cursor here to close