Izvještaj o BiH

Rezolucija: Europu zabrinuli Dodik i napad u Zvorniku

Vijesti / Crna Kronika | 05. 05. 2015. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretjerano složen i neučinkovit institucionalni ustroj, nedovoljna suradnja i koordinacija političkih čelnika BiH i svih razina vlasti, odsutnost zajedničke vizije i političke volje te etnocentrični stavovi ozbiljno su usporili napredak zemlje, navodi se u tekstu Rezolucije Europskog parlamenta od 30. travnja 2015. godine o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

U Rezoluciji, koja je objavljena danas ističe se kako dugotrajna politička pat-pozicija predstavlja ozbiljnu prepreku stabilizaciji i razvoju zemlje te se time građanima uskraćuje sigurna i uspješna budućnost.

Politička tromost

Upozorava se da su politička tromost, nezaposlenost, vrlo visoka razina korupcije i nezadovoljstvo političkim elitama doveli do građanskih nemira u veljači 2014. te da više od 50 % proračunskih prihoda BiH troši na održavanje uprave na brojnim razinama te na široko raširenu korupciju.

''Javna uprava je fragmentirana, mnogi različiti pravni sustavi predstavljaju izazov, mehanizmi suradnje s civilnim društvom i dalje su slabi, medijski prostor je polariziran te nisu osigurana jednaka prava za sve konstitutivne narode i građane'', navodi se u rezoluciji te dodaje kako će biti potreban znatan napredak u provedbi programa reformi, koje, između ostalog, obuhvaćaju Pakt za rast i zapošljavanje, kako bi se razmotrio zahtjev za članstvo.

Europska komisija bi trebala posvetiti posebnu pozornost provedbi presude u predmetu Sejdić-Finci kad Vijeće od nje traži da sastavi mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU-u te se u izvještaju poziva Komisija da omogući zaključenje sporazuma o provedbi presude u predmetu Sejdić-Finci kako bi se svim građanima zajamčila jednaka prava te da preuzme vodeću ulogu u provedbi ciljeva EU-a, uključujući funkcionalan sustav dobrog upravljanja, demokratski razvoj i gospodarsko blagostanje te poštovanje ljudskih prava.

Velike zabrinutosti

Rezolucija pozdravlja obvezu u pisanom obliku o integraciji u EU koju je prihvatilo Predsjedništvo BiH, koju su potpisali čelnici svih političkih stranaka i koju je odobrio Parlament BiH 23. veljače 2015., u vezi s mjerama za uspostavu funkcionalnosti i učinkovitosti institucija, za pokretanje reformi.

Pozdravlja se i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno za 1. lipnja 2015., kojim će se BiH i EU-u omogućiti da uže surađuju i da prodube svoj odnos.

No, Rezolucija ''izražava veliku zabrinutost'' zbog izjave koju je 25. travnja 2015. usvojio kongres Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Istočnom Sarajevu, u kojoj se između ostaloga poziva na raspisivanje referenduma o neovisnosti Republike Srpske tijekom 2018. godine.

Rezolucija ističe činjenicu da prema Daytonskom sporazumu Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje te podsjeća da su se usvajanjem obveze u pisanom obliku sve političke snage, što obuhvaća i SNSD, obvezale na poštovanje „suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine”.

Uredni izbori

U rezoluciji EU poziva političke čelnike da im prioritet bude uspostavljanje djelotvornog koordinacijskog mehanizma EU te, pohvalivši ''urednu provedbu izbora u listopadu 2014'', primjećuje da se drugi put zaredom u izbornom procesu svaki građanin nije mogao kandidirati za svaku funkciju te poziva nadležna tijela da istraže vrlo teške optužbe o uključenosti premijerke RS u kupovinu glasova dvaju parlamentarnih zastupnika koji ne pripadaju njezinoj stranci radi dobivanja većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Također, u Rezoluciji se ''snažno osuđuje teroristički napad od 27. travnja 2015. na policijsku postaju u gradu Zvorniku u istočnoj Bosni u kojem je poginuo jedan policajac a dvojica su ozlijeđena'' te napominje da je BiH i dalje zemlja porijekla, provoza i odredišta za trgovinu ljudima.

Upozorava se na segregaciju u školama, stalne marginalizacije i diskriminacije Roma, nedovoljan napredak u provedbi jednakosti spolova, zločine iz mržnje, slobodu govora, sindikalna prava, na loše stanje ekologije i zaštite okoliša.

Delegation of the European Union to Bosnia and Herzegovina

Kopirati
Drag cursor here to close