pooštrene kazne

RS formira registar pedofila

Vijesti / Crna Kronika | 10. 03. 2015. u 14:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj bit će uspostavljen registar počinitelja kaznenih djela pedofilije te pooštrene kazne za izvršitelje - rečeno je danas nakon sastanka predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović te ministara unutarnjih poslova i pravde Dragana Lukača i Antona Kasipovića s ombudsmankom za djecu Nadom Grahovac.

Za ponedjeljak najavljen je sastanak ministra pravde s predstavnicima nadležnih institucija o izmjenama ili usvajanju novog Kaznenog zakona koji treba regulirati problem pedofilije. Cvijanović je na press-konferenciji kazala da je cilj da se poveća i dobna granica sa 14 na najmanje 16 godina života za dobrovoljni pristanak na spolni odnos, a bit će poduzete i mjere da se zabrani prilaz osumnjičenim za pedofiliju mjestima gdje se okupljaju djeca.

Ombudsmanka za djecu Nada Grahovac je kazala da je u 2013.godini, od 650 slučajeva različnih oblika nasilja nad djecom, 31 bilo djelo seksualnog zlostavljanja, od toga najviše spolnog nasilja nad djecom, ukupno 15. Grahovac je naglasila da nijedna kazna nije dovoljna za uništeni dječji život, ali da se moraju pooštriti kazne počiniteljima, a posebno minimalne.

''Također mora se onemogućiti ublažavanje kazne počinitelja, ako je obiteljski čovjek ili po osnovu godina života ili činjenice da nije osuđivan'', rekla je Grahovac. U RS-u je nedavno, uz pomoć novinara, otkriven slučaj pedofilije, a Cvijanović je uputila pohvale medijima u suradnji na sprečavanju ovih kaznenih djela.

Kopirati
Drag cursor here to close