Sigurnost na višoj razini

Širom Europe održani krizni sastanci zbog terorističkih napada

Vijesti / Crna Kronika | 14. 11. 2015. u 18:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni europski gradovi su na prvoj liniji od subote da bi ojačali svoju obranu, suočeni s terorizmom, te da bi osigurali sigurnost svog stanovništva nakon napada u Parizu, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država (ISIL).

Francuski Le point prenosi da su u Londonu, Berlinu, Beču, Madridu i Rimu šefovi vlada održali ili bi trebali održati hitne sastanke, da bi izrazili svoju solidarnost s Francuskom te da se angažiraju i pruže svoju pomoć u borbi protiv terorizma.

U većini zemalja, sigurnost je pojačana oko francuskih institucija od interesa.

Belgija je, navodi Le Point, pozvala svoje građane da izbjegavaju odlaske u Francusku, gdje je u napadima od petka navečer poginulo najmanje 129 i ozlijeđeno 350 osoba.

Britanski premijer David Cameron je u subotu predsjedavao kriznim sastankom "nakon zastrašujućih terorističkih napada u Parizu". Jedan visoki dužnosnik londonske policije je priopćio da su pojačane sigurnosne mjere.

Kako piše Le Point, Foreign Office je savjetovao na oprez svoje državljane na javnim mjestima u Francuskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će sve biti učinjeno da "pomognemo da se pronađu izvršitelji i podstrekači ovog napada i izvedemo zajedničku borbu protiv terorista".

Šef talijanske vlade Matteo Renzzi je najavio pojačanje kontrola na cijelom poluotoku.

''Kao i svi Talijani, znam danas da teroristi neće pobijediti. Da je sloboda jača od barbarizma. Da je hrabrost jača od straha'', poručio je Renzi.

''Danas, mi smo svi Francuska'', rekao je šef španjolske vlade Mariano Rajoy, prije sastanka vijeća nacionalne sigurnosti u Madridu, pogođenom nizom napada na vlakove 2004. godine, kada je poginula 191 osoba.

U istom trenutku se održavao hitan sastanak najviših dužnosnika antiteroriastičkih službi u zemlji. Ovo povjerenstvo za procjenu terorističkih prijetnji u Španjolskoj, treba odlučiti hoće li antiteroristički znak za uzbunu podići na najvišu razinu.

Belgija je povećala kontrolu svojih granica u suradnji s francuskom i švicarskom vladom i stavila svoje službe sigurnosti "u stanje pojačane budnosti", a i Portugal je pojačao sigurnost na aerodromima i francuskim interesnim mjestima.

Vlade Poljske, Nizozemske, Švedske, Luksemburga bi trebale također održati izvanredne sastanke o sigurnosti.

Izvan Europske unije, Rusija, involvirana u sirijski sukob stavila je u stanje pripravnosti cijeli svoj sigurnosni sustav

Obama: Napad u Parizu je napad na univerzalne ljudske vrijednosti

''Sinoćnji napadi u Parizu nisu samo napadi na građane Francuske, već na univerzalne ljudske vrijednosti koje svi dijelimo'', izjavio je predsjednik SAD-a Barack Obama.

Dodao je da su spremni kako bi pružili bilo kakvu pomoć vlastima i građanima Francuske ukoliko to bude potrebno.

''Francuska je naš najstariji saveznik. Francuski narod je uvijek stajao rame uz rame s vojnicima SAD-a. Želimo biti vrlo jasni da zajednički stojimo uz njih u borbi protiv terorizma i ekstremizma'', zaključio je predsjednik Obama komentirajući sinoćnje napade u Parizu.

Kopirati
Drag cursor here to close