Organizirani kriminal

Slučaj Delimustafić: Sutkinja odgovor dostavila čovjeku preminulom 1985. godine

Sutkinja Fazlagić-Pašić je od 2013. do 2014. godine, prema optužnici, iskoristila svoj službeni položaj…
Vijesti / Crna Kronika | 11. 06. 2024. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizirani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, tužitelj Samir Selimović pročitao je dijelove optužnice prema kojima su fingirani parnični postupci u Općinskom sudu u Sarajevu, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, navodi BIRN.

Fingirani postupci

Tužitelj Selimović je pročitao da su, pod nadzorom i usaglašavanjem s organizatorom grupe Alijom Delimustafićem – od 2013. do kraja 2016. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinskopravne koristi – sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić i odvjetnik Kemo Kapur po prethodnom dogovoru vršili provođenje fingiranih parničnih postupaka pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Sutkinja Fazlagić-Pašić je od 2013. do 2014. godine, prema optužnici, iskoristila svoj službeni položaj i zaprimila podnesak Kapura koji se odnosio na preinačavanje tužbe mimo Pravilnika o sustavu za automatsko upravljanje, te inicirala formiranje novog predmeta.

Dalje se navodi da je sutkinja Fazlagić-Pašić tužbu protiv 63 osoba, koja se odnosi na utvrđenje prava vlasništva i upise u zemljišne knjige, dostavila na odgovor Sekuli Đokiću, punomoćniku svih tuženih, iako punomoć za zastupanje svih tuženih nije bila ni uložena u spis jer je Đokić preminuo 1985. godine.

''Svjesna da sam podnesak nije potpisalo više od polovine tuženih osoba, ipak je takav podnesak prihvatila kao vjerodostojan i, svjesna da tuženi nisu priznali tužbeni zahtjev, donijela presudu kojom se utvrđuje da je Đokić Ratko stekao pravo vlasništva dosjelošću nad nekretninama'', navodi se u optužnici, kao i da je na osnovu ove nezakonite presude izvršena uknjižba i prodaja zemljišta jednoj kompaniji za 24.000 maraka, čime je pribavljena protupravna imovinska korist.

Šteta tuženim

Kantonalno tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv Fazlagić-Pašić koja je tereti da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić, ali je optužena nedostupna.

Selimović je dalje pročitao da je sutkinja Fazlagić-Pašić izdala naredbu da se Kapuru dostavi dopis kojim se traži uređenje tužbe, znajući da nije punomoćnik nijedne od stranaka u predmetu, zbog utvrđenja prava vlasništva i upisa u zemljišne knjige, da bi potom on predao podnesak kojim svi tuženi priznaju tužbeni zahtjev. Potom se navodi da je Kapur, nakon što je Fazlagić-Pašić donijela presudu, podnio zahtjev za uknjižbu prava vlasništva na Dušanku Đokić, koja je prodala nekretninu za 33.450 KM, iako je znala da je tako stečena imovina pribavljena krivičnim djelom.

U narednoj točki optužnice, koju je pročitao tužitelj, navodi se da su – po prethodnom dogovoru između Fazlagić-Pašić, Faruka Telalagića, Ševale i Edina Arnautovića – od 2014. do 2016. godine provođeni fingirani parnični postupci u vidu stjecanja prava vlasništva nad nekretninama.

Zatim se u sljedećoj točki navodi da su Ševala Arnautović i Telalagić dostavili uređenu tužbu, po dopisu Fazlagić-Pašić, u kojem kao nasljednici umrlog oca tuže 25 osoba zbog utvrđenja i uknjižbe po osnovu dosjelosti nad nekretninom. Dalje se navodi da je Fazlagić-Pašić donijela presudu zbog propuštanja, kojom utvrđuje da su Arnautović i Telalagić stekli pravo vlasništva, nakon čega je iskazala predmet završenim. U optužnici se navodi da su njih dvoje kasnije stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od 180.000 maraka, u visini procijenjene vrijednosti nekretnine, te je istovremeno pričinjena šteta tuženim osobama.

Nezakonito knjiženje i preprodaja nekretnina

''U cilju zaštite djelovanja grupe za organizirani kriminal i zadržavanja pribavljene protupravne koristi, Lejla Fazlagić-Pašić je dokumentaciju predala Aliji Delimustafiću na čuvanje, koji je potom predao Jusi Škrijelju, kod kojeg je pronađena prilikom izvršenog pretresa od strane službenika Federalne uprave policije'', pročitao je Selimović.

Za organizirani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, optužnica tereti Aliju Delimustafića, Lejlu Cerić, Zorana Lončara, Izeta Musića, Emira Karaču, Elviru Kreho, Džemala Karića, Suada Hadžića, Edina Mutevelića, Kemu Kapura, Envera Delimustafića, Samira Skorupana, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Ševalu Arnautović i Hamdiju Habula, te nekoliko pravnih lica.

Kopirati
Drag cursor here to close