Tajne koje svet ne zna

Smrtne kazne: Mračna strana pravosuđa u zemlji visokog tehnološkog napretka

U Japanu se osuđenicima na smrt ne kaže datum pogubljenja, doznaje se tog dana.
Vijesti / Crna Kronika | 27. 05. 2024. u 08:16 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok mnoge zemlje širom sveta postepeno ukidaju smrtnu kaznu, Japan ostaje među onima koje je još uvijek primjenjuju. Smrtna kazna u Japanu predstavlja kompleksno i kontroverzno pitanje koje izaziva burne rasprave kako unutar zemlje, tako i na međunarodnom nivou.

Tradicija i zakon

Japan ima dugu povijest korištenja smrtne kazne, koja datira još iz feudalnih vremena. Međutim, moderni sustav smrtne kazne je formaliziran u krivičnom zakonu iz 1907. godine.

Danas se smrtna kazna u Japanu izriče za najteža krivična dijela, poput masovnih ubojstava, terorističkih napada i drugih ekstremno nasilnih zločina.

Metoda i tajnost

Egzekucija se u Japanu izvodi vješanjem, što je metoda koja je u upotrebi već desetljećima. Jedna od karakteristika japanskog sustava smrtne kazne je njegova tajnost.

Osuđeni zatvorenici često ne znaju kada će biti pogubljeni sve do jutra samog dana egzekucije.

Ovaj nivo tajnosti izaziva kritike organizacija za ljudska prava, koje smatraju da je takva praksa nehumana i dodatno stresna za osuđene.

Javna podrška i kritike

Javno mnjenje u Japanu je podijeljeno po pitanju smrtne kazne. Istraživanja pokazuju da značajan dio japanskog stanovništva podržava smrtnu kaznu, vjerujući da ona služi kao odvraćanje od teških zločina i kao pravedna kazna za najgnusnija dijela.

S druge strane, kritičari, uključujući mnoge međunarodne organizacije, naglašavaju moralne, etičke i pravne probleme povezane sa smrtnom kaznom. Ističu se slučajevi mogućih grešaka u pravosuđu, kao i tvrdnje da smrtna kazna nije efektivna u smanjenju stope kriminala.

Nedavne kontroverze

Jedan od najsvetijih primjera u recentnoj debati o smrtnoj kazni u Japanu je slučaj Šinzo Hokamure, osuđenog na smrt zbog dvostrukog ubojstva.

Njegov slučaj je privukao pažnju zbog tvrdnji da je njegov iskaz iznuđen pod prisilom i da je suđenje bilo nepravedno.

Aktivisti za ljudska prava inzistiraju na preispitivanju slučaja, ukazujući na mogućnost sudske greške i nepravilnosti tijekom istrage.

Međunarodni pritisak

Japan se suočava sa međunarodnim pritiscima da ukine smrtnu kaznu. Organizacije poput Amnesty International i Human Rights Watch redovno kritiziraju Japan zbog nastavka prakse izvršenja smrtne kazne, pozivajući na moratorij i eventualno ukidanje.

Usprkos pritiscima, japanska vlada ostaje pri stavu da je smrtna kazna neophodna za očuvanje javnog reda i sigurnosti.

Kako to Japanci rade

Snimka snimljena u japanskoj komori za pogubljenja. U Japanu se osuđenicima na smrt ne kaže datum pogubljenja, doznaje se tog dana.

Vješanje je jedina metoda pogubljenja u Japanu već oko stoljeće i pol.

Osuđenici se vode na vješala zavezanih očiju, zavezanih nogu i lisicama na rukama.

Ispod njih se otvori poklopac kada 3 zatvorska službenika istovremeno pritisnu tipku u susjednoj prostoriji.

Svi istovremeno pritisnu gumbe za vratašca kako ne bi znali tko je odgovoran za smrt.

Kopirati
Drag cursor here to close