Obnovljeni postupak

Suđenje za zločine u Gacku: Lažetić osumnjičen za zlostavljanje bošnjačkih civila

Lažetića optužnica tereti da je – neutvrđenog dana u lipnju 1992. godine u prostorijama Samačkog hotela u Gacku, u kojem je bilo zatvoreno nesrpsko stanovništvo – fizički zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 05. 2024. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čitanjem optužnice u trebinjskom Okružnom sudu, počelo je obnovljeno suđenje Predragu Lažetiću, optuženom za zločine počinjene u Gacku u ljeto 1992. godine, piše Detektor.ba

Fizičko zlostavljanje civila 

Tužiteljica Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju Bojana Marković podsjetila je da je optužnica protiv Lažetića podignuta u ožujku 2019. godine. Ponovila je da Tužiteljstvo u obnovljenom postupku neće izvoditi nove dokaze niti saslušavati nove svjedoke.

Lažetića optužnica tereti da je – neutvrđenog dana u lipnju 1992. godine u prostorijama Samačkog hotela u Gacku, u kojem je bilo zatvoreno nesrpsko stanovništvo – fizički zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti.

Obrana je najavila da će imati šest novih svjedoka koji će biti saslušani na okolnosti prisustva optuženog na inkriminiranom događaju.

Branitelj Branko Karadeglić rekao je da ostaje pri uvodnoj riječi koju je iznio još 2019. godine i podsjetio Sudsko vijeće da se optužnica ne može podići ako optuženi prethodno nije ispitan.

Osuđen prvostupanjskom presudom

On je naveo da je trebinjsko Tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv Lažetića za radnje nad 11 oštećenih lica, a da je njegov branjenik prethodno saslušan u vezi s radnjama koje se odnose na samo četiri lica.

"U odnosu na sedam oštećenih, tada osumnjičeni nije saslušan", ustvrdio je Karadeglić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić pročitao je sve do sada izvedene materijalne dokaze i, u prethodnom postupku, saslušane svjedoke, prenosi Detektor.ba

Prvostupanjskom presudom Lažetić je osuđen na dvije i po godine zatvora za zločine u Gacku, a na nju su se žalili i trebinjsko Okružno javno tužiteljstvo i Obrana.

Vrhovni sud Republike Srpske uvažio je žalbu branitelja i postupak vratio na ponovno suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. lipanja.

Kopirati
Drag cursor here to close